Gyümölcsfákkal „jutalmazták” az erdélyi medvéket Gyümölcsfákkal „jutalmazták” az erdélyi medvéket
A kép csak illusztráció.
Fotó: Shutterstock

2024-06-15

Gyümölcsfákkal „jutalmazták” az erdélyi medvéket

Hargitafürdőn tevékenykedtek a Lions Club szervezet bukaresti önkéntesei, akik mostani akciójuk során gyümölcsfákat ültettek a környező erdős területeken. Az önkéntesek Tófalvi Ernő hargitafürdői erdész irányításával dolgoztak annak érdekében, hogy távol tartsák az állatokat a lakott területekről.

A Lions Club 12 bukaresti önkéntessel száz vadalmafa-csemetét ültetett el az erdélyi Hargitafürdő környékén. A csapatot Tófalvi Ernő erdész vezette, aki már több éve igyekszik segíteni a növényevő vadaknak – így a medvéknek is – azzal, hogy saját életterüket gazdagítja megfelelő táplálékforrással.

„Már korábban is több fórumon jeleztem, hogy jó lenne gyümölcsfákat ültetni az erdőkben, mert évszázadokkal ezelőtt, még Mária Terézia uralkodása idejében is ez törvény volt, hogy a fenyők és lombhullatók közé vadgyümölcsfákat kellett ültetni, minden hektáron legalább egyet, hogy a vadnak legyen mit ennie”

– emlékeztette a Székhelyhon olvasóit Tófalvi Ernő, hozzátéve, az erdőtulajdonosoknak kötelező volt a vadföldek létesítése.

Image
A kép csak illusztráció.
Fotó: Dylan Mullins / Unsplash

Javaslatait viszont nem mindenki fogadta örömmel. A szakember úgy látja, hogy a vadak egyre nehezebben jutnak megfelelő táplálékhoz az erdőkben, mivel az emberek sok gombát, áfonyát, málnát, szedret gyűjtenek be.

Éppen ezért kezdtek bele a faültetésbe, a kezdeményezést pedig a jövőben is folytatni szeretnék.

Ehhez ugyanakkor a tulajdonosok beleegyezése is szükséges, mivel a vadak olykor károkat okoznak a gyümölcsfák körül.

„Most vadalmát telepítettünk, a jövőben feltehetően mást fogunk ültetni, mivel úgy kell alakítani ezeket az akciókat, hogy korábban és későbben termő fajok is legyenek az erdőkben. Emiatt nemcsak egy hónapig tudnak majd lakmározni, hanem jóval hosszabb ideig – ezért például vackorfákra is gondoltunk”

– fejtette ki Tófalvi.

A székelyföldi állami és magánerdészek évente történő csemeteültetési akciói során ez a fajta telepítés nem bevett gyakorlat, a fenyők és a lombhullatók mellett helyenként vadcseresznyét is ültetnek, a bükkösökben pedig a makk biztosít őszi eledelt a vadak számára.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!