Vadiúj, 170 kilométer hosszú túraútvonalat adtak át az olasz Dolomitokban Vadiúj, 170 kilométer hosszú túraútvonalat adtak át az olasz Dolomitokban
Fotó: Dolomitok, Olaszország / Fotó: mammuth / Getty Images

2024-05-29

Vadiúj, 170 kilométer hosszú túraútvonalat adtak át az olasz Dolomitokban

Új túraútvonallal bővült Olaszország kínálata: a Dolomitokban húzódó pálya 170 kilométer hosszan kanyarog a csodás tájak között, és több kisebb települést köt össze Veneto és Trentino régióiban.

A fenntartható, lassú turizmus népszerűsítésének érdekében egy látványos új túraútvonalon járhatjuk be a Dolomitok sziklaképződményekben, zöldellő mezőkben és hegyvidéki tavakban gazdag térségét.

A Camino Retico névre hallgató pálya a római kori Via Claudia Augusta mentén halad végig, és nagyjából egy hét alatt teljesíthető.

A Dolomitok ráadásul egy UNESCO világörökségi helyszín: 5 alig ismert UNESCO világörökségi helyszín, amit egyszer látni kell

A túraútvonal az ókori kelta rétorománokról (raeti) kapta a nevét, és 170 kilométer hosszan fut végig 10 olasz település mentén. A Carpe Diem társaság által létrehotott körpálya a Velencétől északra található Aune településéről indul, és ide is érkezik vissza.

Ilyen lehetőség is van: Kiszakadni vágyó turisták jelentkezését várják Olaszország nomád pásztorjai

Az út úgy lett kialakítva, hogy a túrázóknak minden este lehetőségük legyen egy-egy szálláshelyen aludniuk.

A pálya mentén összesen 50 szálláshely található, a helyszínekbe például beletartozik a Corlo-tó mentén fekvő Arsié, vagy a várfallal körülvett Feltre is. A mészkősziklák, buja völgyek és tópartok között létesített útvonal legalacsonyabb pontja 400, legmagasabbja pedig 1450 méteren helyezkedik el, és több történelmi helyszínt is érint.

Ha már tavak: Tenger helyett tópart? 5 európai tó, amit tökéletes választás lehet idén nyárra

Fotó: Shutterstock

„A Camino Retico lehetőséget ad a turistáknak arra, hogy felfedezzék ezen szennyezéstől mentes, szinte érintetlen vidéki tájakat, és a környező közösségek kultúráját, hagyományait”

– mondta Francesco De Bortoli, a Capre Diem egyesület munkatársa az Euronews-nak.

Az ösvényeken keresztül például el lehet jutni Monte Avena településére, amely neandervölgyi populációk nyomait őrzi, de elhalad a 12. századi, gazdagon freskózott Szent Vittore és Corona szentély, valamint az elegáns 17. századi Villa delle Centerene mellett is.

A túrázók megállhatnak a Pedavena sörfőzde vagy Cesiomaggiore biciklimúzeumában is.

Fotó: Shutterstock

A tervek szerint a gyalogos pályát jövőre ki fogja egészíteni egy kerékpáros útvonal is.

A híres Camino de Santiago mintájára a Carpe Diem egyesület várhatóan egy hasonló útlevelet, illetve egy oklevelet is létre fog hozni azok számára, akik teljesítették a teljes túrát.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!