6 patakmenti kirándulóhely Magyarországon, ahol lehűtheted magad 6 patakmenti kirándulóhely Magyarországon, ahol lehűtheted magad
Fotó: A kép csak illusztráció / Fotó: Shutterstock

2024-06-06

6 patakmenti kirándulóhely Magyarországon, ahol lehűtheted magad

A kilátóktól kezdve a levendulamezőkön át a bányatavakig, hazánk tele van remek természetközeli helyszínekkel. A nyári melegben pedig nagyon jól tud esni, ha a túránk útvonala egy-egy hűsítő patakot is keresztez. Mutatunk is hat ilyen helyszínt!

Paprikás-patak

A budai hegységben, Solymár külterületén csobog a Paprikás-patak által táplált Jegenye-völgyi-vízesés. Az erdő mélyén található patak mellett egy könnyen teljesíthető túraútvonal fut végig, aminek köszönhetően egészen a solymári várig elsétálhatunk. A pálya talán legszebb része a nagyjából 4 méteres sziklákról csörgedező vízesés, melyet egyszerűen körbejárhatunk – amennyiben viszont lemásznánk, figyeljünk biztonságunkra, mert a sziklák csúszósak lehetnek.

Cuha-patak 

A Bakony közepén húzódik a Cuha-völgy közel négy kilométer hosszú szakasz kedvelt kirándulóhelynek számít. A patak Eplényből indul, majd a Dunába csatlakozik. A terület ugyan autóval is megközelíthető, de sokkal kellemesebb, ha a vonattal utazunk. A túraútvonalak többször keresztezik a patakot, így érdemes olyan cipőt is magunkkal hozni, ami nem ázik át.

Ez is érdekelhet! 5 szuper szálláshely Magyarországon, ahol lovagolni is tudunk

Bükkös-patak 

Ha nem szeretnénk túlságosan sokat utazni egy patakokat érintő kirándulásért, akkor a szentendrei Dömörkapu szuper választás lehet számunkra. A térség tele van csodás természeti kincsekkel: itt folyik a Bükkös-patak, errefelé találjuk a Lajos-forrást, a Dömörkapu-vízesést és a patak mentén húzódó Anna-völgyi-vízesést is.

Lósi-patak 

A Börzsöny és a Cserhát között kanyargó, 13 állomásos Gyadai tanösvényt is keresztezi egy patak. Katalinpusztáról indulva a Lósi-patak mentén tisztásokkal, ártéri erdőkkel és több híddal találkozhatunk. A kisgyerekes családoknak érdemes kipróbálni a játékokkal és feladványokkal tarkított Élmény ösvényt is, ami egy kisebb tó körül fut végig.

A föld alá is megéri néha lenézni: Magyarország a föld alatt: 5 látványos belföldi barlangtúra

Orfűi-patak 

A Pécshez közeli Orfűt nemcsak a tóért, hanem a környékén található tanösvényért is érdemes felkeresni. A Malomműzeum parkolójából induló, nagyjából egy kilométer hosszú Vízfő tanösvényen megismerkedhetünk a vízimalmok világával. A Vízfő-barlangig és az itteni forrásig egy cölöpökre felhúzott pallón keresztül juthatunk el, út közben pedig a mocsári élővilágról is tanulhatunk.

Ha már tavak: 5 tóparti üdülőhely Magyarországon, ha víz mellett töltődnél fel

Apátkúti-patak 

A visegrádi Fellegvár környékén csörgedező Apátkúti-patak mentén haladva kisebb vízesésekre, erdei tavakra és még egy játszótérre is bukkanhatunk. A túrához célozzuk meg a Bertényi Miklós Füvészkertet, utunk során pedig csodáljuk meg az Ördögmalom-vízesést, a Pisztrángos tavakat, a Kaán-forrást, az Alpár-forrást, illetve a Telgárthy-rétet – utóbbi ponton akár meg is ebédelhetünk, hiszen a rét szélén található az Ördögmalom Erdei Étterem.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!