Nem létező helyszínekre küldi a ChatGPT az utazókat Nem létező helyszínekre küldi a ChatGPT az utazókat
Fotó: Fotó: Solen Feyissa / Unsplash

2024-05-28

Nem létező helyszínekre küldi a ChatGPT az utazókat

Bár a mesterséges intelligencia egyre több területen tudja kisegíteni az embereket, a technológia sok esetben hibás információkat közöl. Egy új kutatásban az MI turisztikai vonatkozásait vizsgálták meg, pontosabban a ChatGPT utazástervező funkcióját – a rendszer pedig sok esetben téves vagy pontatlan adatok szerint tervezett.

Világszerte egyre nagyobb felhajtás övezi a mesterséges intelligenciát, és bár a technológia számos területen a segítségünkre lehet, nem minden esetben éri meg teljesen megbízni benne.

A Thrillist legutóbb egy friss kutatásra hívta fel a figyelmet, melyben a SEO Travel csapata annak járt utána, hogy mégis hogyan teljesít az egyik legnépszerűbb MI-platform, a ChatGPT utazásszervezés tekintetében. A tesztelés során a világ 10 népszerű úti célját vizsgálták meg.

Az eredmények szerint a ChatGPT nem teljesített olyan jól,

ugyanis a javasolt útvonalak 90 százalékában legalább egy hibát találtak.

Az útitervek 52 százalékában az MI nem vette figyelembe a látványosságok, kávézók, éttermek nyitvatartási idejét, 25 százalékban pedig nem logikusan felépített útvonalakat ajánlott a program.

A Google Maps se tud mindent: A Google Térkép útvonalát követte, helikopterrel kellett kimenteni

Fotó: Growtika / Unsplash

Bár ezek csak „kisebb” hibák, a felmérést végzők ennél nagyobb problémákat is találtak. A ChatGPT útvonalainak 24 százaléka olyan látnivalókhoz, kávézókhoz, éttermekhez akarta elkalauzolni őket,

amelyek véglegesen vagy ideiglenesen bezártak.

Ezek az alkalmazások azért jóval ügyesebbek: 4 ingyenes alkalmazás, amiben a mesterséges intelligencia megtervezi a nyaralást

Fotó: Barthelemy de Mazenod / Unsplash

A 100 mesterséges intelligenciával tervezett útvonalban között ráadásul olyan helyszínek is szerepeltek, amik egyáltalán nem léteznek.

Erre jó példa Róma, ahol a rendszer egy úgynevezett „Antico Caffé” helyet javasolt reggelizésre, ilyen viszont egyáltalán nem létezik.

Rómában számos antico café, illetőleg antico bár található, de egyiknek sem ez a neve. Ez kicsit olyan, mintha Budapesten azt javasolta volna a turistáknak, hogy látogassák meg a „Romkocsma” nevű helyet – ugyan fővárosunk tele van romkocsmákkal, egyik helynek se ez a konkrét neve.

Dániában mondjuk jól jött a technológia: Egy MI által vezérelt szemüveges fóka igazítja útba a turistákat Dániában

Fotó: Gabriella Clare Marino / Unsplash

Mindemellett egyes esetekben úgy tűnt, hogy a pihenés jelentését se teljesen sikerült megfejtenie a ChatGPT mesterséges intelligenciájának, ugyanis Amszterdamban például minden napra más szálláshelyet javasolt a tesztelőknek. Az időbeosztással is gondjai voltak: a rendszer nem tudta realisztikusan megbecsülni, hogy egy-egy látványosság megtekintése mennyi időbe telik.

Például a londoni Buckingham-palotában két órát szánt az őrségváltásra, holott erre 45 perc is bőven elegendő lenne

Fotó: Gautam Khrisnan / Unsplash

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!