Már tesztelik: megvan az első ország a világon, ahol mellőzhetik a fizikai útleveleket
Fotó: Shutterstock

2023-09-05

Már tesztelik: megvan az első ország a világon, ahol mellőzhetik a fizikai útleveleket

A világon először kezdték el tesztelni a digitális útleveleket: Finnországban bizonyos esetekben nem lesz szükség a fizikai útlevelet bemutatni a repülőtéren, elengedő lehet, ha az állampolgárok a telefonjukon igazolják személyazonosságukat.

Finnország legnagyobb légitársasága, a Finnair kezdi elengedni az útleveleket: bizonyos járatokon az utasoknak ezentúl nem lesz szükséges az útlevéllel bajlódniuk a repülőtéren, mert a telefonjukon található Digitális Utazási Azonosító (Digital Travel Credentials) segítségével is áthaladhatnak az országhatáron, írja az Euronews.

Finnország debütáló programja a Finnair, a finn rendőrség és a szintén finn repülőtér-üzemeltető cég, a Finavia együttműködésével jöhetett létre, a kezdeményezés akár az EU utazáspolitikájára is hatással lehet a jövőben.

A finn határrendészet szerint ezek a digitális útlevelek ugyanannyira megbízhatók, mint analóg társaik, cserébe várakozásaik szerint jelentősen meggyorsíthatják, illetve kényelmesebbé tehetik az átkelést.

Így a világon elsőként Finnország repülőterein alkalmazhatják a forradalmi újítást.

De hogyan lehet használni ezeket a digitális útleveleket?

Az augusztus 28-án induló projektet egyelőre a Finnair Londonba, Edinburghba és Manchesterbe induló járatain tudják kipróbálni a finn állampolgárok.

Azok az utasoknak, akik részt szeretnének venni a projektben, a Google Play Store, illetve az Apple App Store rendszeréből szükséges letölteniük a FIN DTC Pilot alkalmazást telefonjukra. Ahhoz, hogy használni is tudják, még az alkalmazás telepítése előtt be kell állítaniuk valamilyen jelszót mobileszközükön – a PIN-kód, az ujjlenyomat és a Face ID is megfelelő erre a célra.

Ezt követően a rendőrségtől (Vantaa Rendőrkapitányság) is szükségük van egy „engedélyre”. Ehhez egy időpontot kell foglalni a kapitányságon, ahol ahhoz, hogy megkapják a digitális verziót, be kell mutatniuk a valós, fizikai útlevelüket. A regisztráció során egy adatkezelési nyilatkozatot is alá kell írni, valamint ahhoz, hogy a digitális arcfelismerő program a későbbiekben megfelelően működjön, egy képet is készítenek az igénylőkről.

Ezután a Helsinki Repülőtéren már használhatják is az utasok digitális útlevelüket mind Finnországból indulva, mind az Egyesült Királyságból visszatérve. A tesztidőszak 2024 februárjában ér véget.

Van egy dolog, amire még figyelniük kell az utasoknak:

Az alkalmazásban utazás előtt legalább 4, de legfeljebb 36 órával jelezni kell a finn határellenőrségnek az utazási szándékot.

Ne hagyd ki! Ha megfogadod a listán szereplő tippeket, nagy balszerencse kell, hogy elveszítsd a bőröndödet

​Hogyan néz ki a folyamat a gyakorlatban?

A finn repülőtéren jelenleg egy külön sort alakítottak ki azoknak, akik részt vesznek a programban. Itt önkéntesek segítik az átkelést, a személyazonosságot pedig egy határellenőr fogja ellenőrizni. Ezt követően csak rá kell illeszteni a digitális útlevelet az olvasóra, majd belenézni a kamerába és ezzel vége is van a határellenőrzésnek.

Hozzáteszik, az Egyesült Királyságban a helyi hatóságok utasításait szükséges követni.

Ez is tetszhet: Jobb kerülni: ezek a világ legnagyobb turistacsapdái

Fotó: Tim van der Kuip / Unsplash

Finnország projektje egyébként része az Európai Unió programjának, melynek célja az utazáshoz szükséges technológiák fejlesztése. Az Európai Bizottság még tavaly érdeklődött aziránt, mely országok vennének szívesen részt a digitális útlevelek tesztelésben.

Horvátország például jelentkezett is, ők azt remélik, idén elindíthatják saját tesztprogramjukat a zágrábi repülőtéren.