Okosszigetté változtatja az Amazon Náxoszt
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-18

Okosszigetté változtatja az Amazon Náxoszt

Az amerikai elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég a drónos légi szállítást és az Internet of Things (rövidítve: IoT) rendszert is a szigeten próbálná ki. Utóbbi magyarul egy igen szerencsétlen nevet kapott: a „dolgok internetje", ami valójában a hálózatba kötött intelligens eszközöket jelenti, amelyek képesek kommunikálni egymással, adatokat küldeni egyik rendszerből a másikba.

A görög kormánynak 2021 nyarán mutatta be az amerikai gigavállalat okossziget tervét, amiről most októberben meg is állapodtak. A „Naxos, Smart Island” projektet 20 görög és nemzetközi céggel együttműködve tervezték, és a görög kormány, a helyi hatóságok és az Egyesült Államok nagykövetségének támogatásával fejlesztették ki. A projekt technikai hátterét az Amazon Web Services biztosítja, amely a számos érintett vállalat – multinacionális és startup – koordinációjáért felel, tehát az Amazon fogja össze a logisztikát és a technikai tervezést is.

Mit érintenek az okosszolgáltatások?

Tulajdonképpen mindent, ami a szigeten van, hiszen az Égei-tengeri áruszállítástól kezdve az online orvosláson át (telemedicina) a parkolási rendszerekig az összes elektronikus vagy 5G-vel működő hálózatot összekötnék egymással. Ezentúl online elérhetővé tennék a helyieknek és az oda érkező Amazon-drónoknak is az összes információt.

IoT-rendszerek élesben

Ahogy fentebb írtuk, IoT-típusú rendszert is kiépítenek, vagyis mindenhol szenzorokat helyeznek majd el a szigeten, amellyel például a szemétszállítást vagy a parti őrség munkáját segítik, de a fenntarthatóság jegyében a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást is ezen a rendszeren keresztül fejlesztik majd.

A cél

A koncepció célja, hogy a modern technikával a sziget energia- és környezetterhelését csökkentsék, és fenntarthatóbbá tegyék a szigetet. Pontos és megbízható áruszállítással az életminőség is javulhat Náxoszon, valamint az újítástól nagyobb idegenforgalomra is számítanak, hiszen ez lesz az első okossziget a világon, amit sokan ki szeretnének majd próbálni. Digitális nomádok, készüljetek!