Turistaálom: a legbiztonságosabb városok a világon Turistaálom: a legbiztonságosabb városok a világon
Fotó: Fotó: Unsplash

2023-09-08

Turistaálom: a legbiztonságosabb városok a világon

Sok városi ranglistánk van, az egyikre még Budapest is felkerült mint a 10. legnagyobb közlekedési torlódással küzdő város, a legdrágább és legolcsóbb városokat is felsoroltuk és a világ legnagyobb metropoliszairól is közöltünk már rangsort. Lássuk most, hogy vajon melyik városok tartoznak a legbiztonságosabbak közé?

Egyáltalán nem mindegy, hogy lelkileg hogyan készülünk fel egy utazásra: ha biztonságos az úti cél, a várakozás és az ottlét is nyugodtabb, nem kell speciális biztosítást kötni, különféle technikákkal kicselezni a zsebeseket és a csalókat, hanem éppen elég, ha élvezzük a hely gasztronómiáját, kultúráját vagy tengerpartját. Ahhoz, hogy egy országot és az ott élők életét jobban megismerjük, szinte elengedhetetlen, hogy este is kimozduljunk. Rengeteg élményről kell lemondanunk, ha egy szép környék veszélyes.

Az EIU-felmérésében (The Economist Intelligence Unit) 60 nagyvárost vizsgáltak 57 szempont szerint, amelyre maximum 100 pontot lehetett kapni. 92 ponttal Japán fővárosa, Tokió (amely egyben a világ legnépesebb városa is 37,3 millió fővel) lett az első. 4 fő területen: digitális-, egészségügyi-, infrastrukturális és személyi biztonság szempontból az első ötben benne volt. Nem először lett aranyérmes a japán főváros, hiszen 2017-ben és 2018-ban is Tokió lett az első.

Fotó: Unpslash

A lista alapján Kelet-Ázsia ad otthont a legbiztonságosabb városoknak, hiszen a második helyezett Szingapúr lett. (Úgyhogy ne hagyd ki a világ legjobb bárját, az Atlast!) További keleti városok is vannak a ranglista elején, hiszen Oszaka a bronzérmes és Szöul is benne van a top 10-ben. Meglepő módon csak 2 európai város került be a legjobb 10 közé.

Fotó: Unsplash

Top 20 legbiztonságosabb város:
 1. Tokió, Japán
 2. Szingapúr
 3. Oszaka, Japán
 4. Amszterdam, Hollandia
 5. Sydney, Ausztrália
 6. Toronto, Kanada
 7. Washington DC., USA
 8. Koppenhága, Dánia
 9. Szöul, Dél-Korea
 10. Melbourne, Ausztrália
 11. Chicago, USA
 12. Stockholm, Svédország
 13. San Francisco, USA
 14. London, Egyesült Királyság
 15. New York, USA
 16. Frankfurt, Németország
 17. Los Angeles, USA
 18. Wellington, Új-Zéland
 19. Zürich, Svájc
 20. Hong Kong
Egy kis ízelítő Szingapúrról, a legdrágább, és egyik legbiztonságosabb városállamról: