Magas szintű a magyarok angol nyelvtudása egy friss felmérés szerint Magas szintű a magyarok angol nyelvtudása egy friss felmérés szerint
Fotó: Fotó: Unsplash/Alexis Brown

2023-12-07

Magas szintű a magyarok angol nyelvtudása egy friss felmérés szerint

Az Education First (EF) globális oktatási vállalat minden évben összeállít egy ranglistát a világ országairól annak függvényében, hogy lakosaik milyen szinten beszélnek angolul. Az Angol Nyelvtudási Index (EPI) megállapításához mintegy 2,2 millió felnőtt teljesítményét vizsgálták meg.

Az English Proficiency Index megállapításához az EF összesen 113 ország 2,2 millió felnőtt lakosának nyelvtudását mérte fel. Az egységesség érdekében a kutatás alapjául a szervezet egységes tesztjének eredményei szolgáltak, ahol minden egyes ország maximálisan 800 pontot érhetett el.

Költöznél, de csak angolul beszélsz? Erre számíthatsz, ha Európán belül gondolkodsz

A tavalyi évhez hasonlóan 2023-ban is Hollandia állhat a dobogó tetejére: az ország az elérhető nyolcszáz pontból 647-et kapott, ami azt jelenti, hogy az egész világon a hollandok beszélik a legjobban az angolt második nyelvként.

Az ezüstérmet 631 ponttal Szingapúr vihette haza, harmadik helyen nyugati szomszédunk, Ausztria áll 616 ponttal. A skandináv országok is jól teljesítettek, ugyanis a következő három helyen Dánia (615), Norvégia (614) és Svédország (609) végzett.

Ez is érdekelhet: Egy magyar is ott van a világ 10 legjobb karácsonyi vására között

Fotó: Alice / Unsplash

A top10-es listában mindössze két Európán kívüli ország szerepel; a fentebb említett Szingapúr, illetve a kilencedik helyen álló a Dél-afrikai Köztársaság (605).

A felmérés négy kategóriába sorolta a résztvevő országokat, Magyarország pedig rögtön a második, a „magas szintű nyelvtudás" csoportjába került.

Hazánk 588 pontos, 17. helyezésével olyan országokat előzött meg, mint Szlovákia, Litvánia, Luxemburg, Észtország, Szerbia, Csehország és Svájc. A második kategóriában Lengyelország, Finnország, Románia és Bulgária előzött meg minket.

Érdekesség, hogy Európa legnépszerűbb úti céljai közül többen is csupán a harmadik, közepes kategóriáig jutottak.

Franciaország 531 pontjával csak a 43. helyen végzett, de Spanyolország és Olaszország 535 pontjával sem került be a top30-as listába – bár az Euronews megjegyzi, hogy ezekben az országokban a fővárosok sokkal jobban teljesítettek.

Gasztronómia tekintetében Olaszország a nyerő: Három város, egy nemzet: nem meglepő, melyik ország a gasztroutazók kedvence

Annak ellenére, hogy Európa összességében jól teljesített a világranglistán, az EF szerint a kontinens angoltudása tavalyhoz mérten csökkent.

A felmérés szerint a 18-20 évesek angoltudása globális szinten is csökkent, amiszerintük a pandémia következménye.

Fotó: Daniel Fazio / Unsplash

Az angolul legjobban tudó országok listája így néz ki:
 1. Hollandia
 2. Szingapúr
 3. Ausztria
 4. Dánia
 5. Norvégia
 6. Svédország
 7. Belgium
 8. Portugália
 9. Dél-afrikai Köztársaság
 10. Németország
 11. Horvátország
 12. Görögország

A teljes kutatás ezen a linken érhető el.

Fotó: E. Diop / Unsplash

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!