Après-ski, avagy Európa legjobb síterepei, ha buliznál is
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-12-30

Après-ski, avagy Európa legjobb síterepei, ha buliznál is

Az après-ski elnevezés Franciaországból származik, lefordítva pedig annyit jelent, mint „síelés után”. A kifejezés leggyakrabban a sörözésre és a bulizásra utal, de a kategóriába ugyanúgy beletartozik a síelés utáni pezsgőfürdőzés, szaunázás, jégkorizás vagy bármilyen olyan közösségi program, amit azután látogatunk meg, miután kifáradtunk a sportolásban. Cikkünkben ezért olyan úti célokat gyűjtöttünk össze, ahol fergeteges partikba futhatunk a lécek lecsatolását követően.

Verbier, Svájc

Verbier környékét nemcsak a sokszínű pályákért szeretik a síelők és a snowboardosok, hanem a délutáni óráktól kezdődő bulikért is. A La Rouge nevű bárt például sokan „a havas Ibizaként” ismerik, az élőzenét, koncerteket kedvelőknek pedig a Farinet tesz a kedvére. A látogatók közül sokan végül a Farm Clubban kötnek ki, aminek táncparkettjét még olyan hírességek is koptatták, mint David Bowie, James Blunt, Ed Sheeran vagy Roger Federer.

Val Thorens, Franciaország

A francia Alpoknál egy másik központ is van, ahol előszeretettel rúgnak ki a hámból a síelők. Val Thorens après-ski szcénája legalább annyira fenséges, mint a hatszáz kilométeres területen kanyargó pályái. Európa egyik legkedveltebb síközpontját nem véletlenül választja annyi síelő, hiszen az biztos, hogy egyedülálló élmény több mint kétezer méteres magasságban bulizni.

A szórakoztatás szempontjából aranyérmes La Folie Douce mintegy 2600 méteres magasságon helyezkedik el, ahol nem ritka, hogy asztalon táncoló emberekbe botlunk. A Bar 360-ban is hasonló élményekben lehet részünk, ugyanis mindkét helyen világszínvonalú DJ-k számaira szórakozhatnak a vendégek.

A Val Thorens ráadásul nyolcadik éve viheti haza a World Ski Awards aranyérmét: Díjazták a világ legjobb síterepeit: francia győztes, nyolcadik alkalommal

St Anton, Ausztria

St Anton több mint háromszáz kilométeren tekergő pályái minden évbe síelők ezreit vonzza, melyet az újonnan felépített Flexebahn felvonónak köszönhetően már Lech és Zurs településeiből is meg tudunk közelíteni. A síközpont viszont nem csupán erről híres, ugyanis St Anton Ausztria egyik legjobb après-ski célpontja.

A legnépszerűbb helyeknek a MooserWirt diszkógömbös partikabinja, illetve a Krazy Kangaruh számítanak. Utóbbinál egy-egy bécsi szelet mellé már délelőtt is söröket kortyolgatnak a látogatók – persze aki ide látogat, az számítson az asztalon táncoló síelőkre is.

Livigno, Olaszország

Olaszország egyik legnyüzsgőbb központja, Livigno rengeteg bárral várja a megfáradt síelőket. Ha a DJ-k számaira szeretnénk szórakozni és a tematikus bulikat sem vetjük meg, akkor a Miky’s Clubot érdemes felkeresnünk, ha viszont egy kicsit visszafogottabb élményben szeretnénk részt venni, bátran látogassuk meg „kistestvérét”, a Mikey’s Aperitivo Bárt.

A legnagyobb helynek a cirkuszos tematikájú Stalet számít, ahol egészen este nyolcig élvezhetjük a hangulatot. Fontos viszont megjegyezni, hogy az olaszok kicsit máshogyan osztják fel a napot, így nem ritka, hogy a vörösborok inkább egy hosszú ebéd folyamán gurulnak le a torkokon – ezt egy kiadós zuhanyzás követi, az igazi szórakozás pedig csak ezután kezdődik el.

És persze az olasz étekről se feledkezzünk meg: Három város, egy nemzet: nem meglepő, melyik ország a gasztroutazók kedvence

Val d’Isere, Franciaország

A francia központ Tigneshez hasonlóan a síelők egyik közkedvelt úti céljának számít: a nagyjából háromszáz kilométert felölelő pályákon kívül számos kitaposatlan, érintetlen „szabadpálya” is megbújik területén. Miután viszont lekerülnek a sisakok, a legtöbben az 1980-ban nyitott La Folie Douce bár felé veszik az irányt, ahol szaxofonkoncertektől kezdve kabaréelőadásokon át, változatos programokkal csábítják át a La Fruitiere és a la Cucucina épületeiből a vacsorázókat.

Az élőzenéért és a DJ-szettekért érdemes a Cocoricót, a nyugodtabb élményekért a Grand Marniert és a Rosee Blanchet meglátogatni. Ha addig maradtunk, amíg végül bezártak a koraestig nyitvatartó helyek, és még folytatnánk az estét, akkor a Dick’s Tea Bar és a Bananas táncparkettjei tárt karokkal várnak.

(Independent)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!