5+1 európai karácsonyi vásár a közelben, ha már a téli utazást tervezed
Fotó: Fotó: Elijah G / Unsplash

2023-10-14

5+1 európai karácsonyi vásár a közelben, ha már a téli utazást tervezed

Az adventi időszak alatt minden évben átveszik a szabadtéri sörfesztiválok, koncertek helyét a karácsonyi vásárok. Mutatjuk, mikor nyitnak Európa legkedveltebb vásárai, ahol a fabódék között sétálva forralt borral, kézműves termékekkel és klasszikus ételekkel tölthetjük fel magunkat az ünnepekre.

Pozsony // 2023. november 23. – 2023. december 23.

Pozsony óvárosának főterét már november végén megtöltik a jobbnál jobb illatokat árasztó bódék. A négy hétig tartó vásáron a kézműves termékek mellett kolbászos fogásokra, palacsintára és persze süteményekre is szert tehetünk.

Olvastál már erről? 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Bécs // 2023. november 11. – 2024. január 4. 

Európa egyik legnépszerűbb téli vásárát idén is közel két hónapig látogathatják az érdeklődők. Ahogy azt a hamuesgyemant.hu is kiemeli, az osztrák város (kávéházai mellett) különleges forralt boráról, a Glühweinről híres. Az óváros szűk utcáin vásárok sokaságába futhatunk bele, a legtöbb helyen italaink mellett a bögrét is megvásárolhatjuk.

Ha gyerekkorunkat is megidéznénk, akkor mindenképpen kérjünk egy keveset a sült gesztenyékből vagy a frissen sült perecekből is.

Arra viszont figyeljünk, hogy december 26-a Bécsben pihenőnap, tehát ekkor az üzletek mellett a vásárok se lesznek nyitva.

Prága // 2023. december 3. – 2023. január 6. 

A Budapesttől 6-7 órás vonatútra található Prágában sem fog csalódni az, aki imádja az ünnepeket. A cseh fővárosban a forralt bor helyett kipróbálhatjuk a helyi karácsonyi italkülönlegességet, a grogát, ami egy rumból, vízből citromból és cukorból összerakott koktél. Természetesen, ha már arra járunk, ne hagyjuk ki a helyi kolbászokat, de a fokhagymás-sajtos lepényt se.

Olvasd el ezt is! Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Tallin // 2023. december 1. – 2024. január 7. 

Észtország fővárosába érkezve olyan érzés foghat el minket, mintha egy karácsonyi mesébe csöppentünk volna. A középkori várfalba simuló központ macskaköves sikátorokkal, múltbeli épületekkel és egy középkori piactérrel várja a látogatókat. A piactéri bódékban helyi kézműves termékeket, a néphagyományból ismert törpéket (tomte / tonttu) és persze forró csokoládét, valamint forralt bort is vásárolhatunk.

Ez is érdekelhet: Európának nincs párja: a világ 20 legszebb falvából 12 a kontinensen található

Bázel // 2023. november 23. – 2023. december 22. 

Svájc lenagyobb karácsonyi vásárának óriási hagyománya van az országban, emiatt számos eseménnyel lehet kalkulálni a téli hónapokban. A városban nem csupán a terek öltöznek karácsonyi hangulatba, hanem a múzeumok, a színházak és az üzletek is. Az egyik legnagyobb rendezvénynek a Basel Münster katedrálisának énekes estje (Gospel Night) számít. A vásárt egyébként nemcsak Barfüsserplatzon, hanem a Münsterplatzon is megrendezik.

Budapest // 2023. november 18. – 2024. január 1.

A listából persze a budapesti karácsonyi vásár sem maradhatott ki: a fővárosban két varázslatos vásár is tárt karokkal várja november közepétől a látogatókat. A Vörösmarty tér Budapest legrégebbi karácsonyi vásárának ad otthont, a magyarok ételeket kínáló standok és a kézműves árusok mellett ingyenes koncertek is várnak ránk.

A Szent István Bazilika előtt megrendezett vására is jó választás, ha egy kis forralt bort kívánnák munka után. Ráadásul itt a Bazilika falára kivetített hangulatfények, érdekes mintázatok is hozzáadnak a karácsonyi hangulathoz – az árusok portékái mellett pedig még egy korcsolyapályát is kipróbálhatunk.

Fotó: László Szirtesi / Getty Images