Megmentik Bologna ferdülő tornyát, 10 éves munka kezdődhet meg
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-01-27

Megmentik Bologna ferdülő tornyát, 10 éves munka kezdődhet meg

Bologna ikonikus tornyai közül az egyik, a Garisenda tavaly azért került a figyelem központjában, mert növekvő dőlésszöge egyre nagyobb veszélyt jelentett a városra. Már akkor keresték a forrásokat, amiből fedezni lehet a torony helyreállítását, és most úgy tűnik, körvonalazódtak a részletek.

Már mi is beszámoltunk arról, hogy Bologna két jellegzetes tornya közül az alacsonyabb, 48 méter magas Garisenda fölött eljárt az idő. Ekkor a toronynál már 4 fokos dőlésszöget mértek, ami hasonlításképpen csak egyetlen fokkal kevesebb, mint a híres pisai ferde toronyé.

Az aggasztó mérések miatt a torony környékét októberben lezárták, hogy a kutatók a rezgések vizsgálásán keresztül fel tudják mérni, mekkora veszély fenyegeti az épületet.

Ekkor Lucia Borgonzoninak, az olasz kulturális minisztérium államtitkárának elmondása szerint azt lehetett tudni, hogy a kormány ötmillió eurós (közel 2 milliárd forint) támogatással mentené meg Bologna történelmi épületét, melyet az EU által finanszírozott NRRP-alapból terveztek elkülöníteni az ügy érdekében.

Milánóban másmilyen problémák akadtak: Beperelték a helyiek a városházát, Milánó lényegében betiltja az éjszakázást

A Guardian cikkéből a fejlemények is kiderültek, melyek szerint a torony helyreállítása 20 millió euróba – nagyjából 7,7 milliárd forintba – és mintegy 10 évnyi munkába fog kerülni. A város egyelőre egy 4,3 millió eurós – körülbelül 1,6 milliárd forintos – mentőprojektet mutatott be.

„A pisai torony esetében 10 évre volt szükség ahhoz, hogy minden szükséges intézkedést és restaurációs műveletet befejezzenek, így erre számítunk a Garisenda esetében is”

– nyilatkozta Matteo Lepore polgármester.

Jelenleg a toronyra sárga figyelmeztetés van kiadva, ami azt jelenti, hogy bár az nem jelent közvetlen veszélyt az emberek biztonságára, az épületet folyamatos megfigyelés alatt tartják.

A 12. században épült Garisenda-torony állapota körül egyébként már jó régóta folynak a viták, mivel a talaj, amire eredetileg épült fokozatosan süllyed. Lepore szerint most

„egy olyan szituációval kell foglalkozniuk, ami már évszázadok óta problémát jelent.”

Ragusát sem egy nap alatt hozták helyre: Az elragadó szicíliai város, amit teljesen helyrehoztak egy földrengés után

Fotó: Michele Lapini / Getty

A tornyok megőrzésére irányuló munkálatok egyébként már 1990-óta folyamatban vannak, a polgármester pedig most arra kérte a kormányt, hogy indítsanak petíciót azért, hogy a bolognai látványosságok felkerülhessenek az UNESCO Világörökségi listára.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!