Három évig tartó hajós körutazásra fizettek be, a szervezők két héttel az indulás előtt lefújták
Fotó: Instagram/miraycruises

2023-12-06

Három évig tartó hajós körutazásra fizettek be, a szervezők két héttel az indulás előtt lefújták

A Life at Sea Cruises még 2023 márciusában jelentette be, hogy novemberben elindít egy hároméves hajós körutazást, amely során az utasok hét kontinens 135 országának mintegy 375 kikötőjét látogathatják meg. Miután a szervezők egyszer már módosítottak az utazás kezdődátumán, az eredetileg november elsején induló hajónak végül november 30-án kellett volna elhagyni a kikötőt – ez viszont nem történt meg.

A Life at Sea Cruises körutazására befizető utasok már novemberben aggódni kezdtek, ugyanis a szervező török Miray Cruises társaság ekkor módosította először az érintett járat tervezett indulási dátumát. Az utazás díja évente 30 ezer amerikai dollár (több mint 10 millió forint) volt, amit havi szinten is ki lehetett fizetni – ebben az esetben havonta 885 ezer forintnak megfelelő dollárt kellett az utasoknak utalni.

A legutóbbi információk szerint a hajónak 2023. november 30-án kellett volna elindulnia, viszont a vállalat kevesebb mint két héttel a kitűzött időpont előtt összetörte az életre szóló nyaralásról alkotott álmokat.

Az utasok november 17-én értesültek arról, hogy a hajótársaságnak nem volt elég pénze ahhoz, hogy megvegyen egy akkora hajót, ami egy ilyen úthoz szükséges.

Miray Cruises indoklása szerint a befektetők a Közel-Keleten dúló konfliktusok miatt nem támogatták tovább a hajótársaságot, idézi a vállalatot a CNBC. A cég a tervek szerint az AIDAaura névre hallgató, húszéves hajót szerette volna megvenni, ám ezt novemberben megvásárolta egy másik hajós körutakat szervező cég.

Martynak és Jessnek jobban alakult a sorsa: A nyugdíjas pár, akik az idősotthon helyett inkább az óceánjárón töltik a mindennapokat

Vedat Ugurlu, a Miray Cruises tulajdonosa hangsúlyozta, az utazást nem törölték el, csak a tényleges indulás dátumát rakták át 2024 májusára. Ez viszont nem túl nagy vigasz az utasok számára, akik dollártízezreket költöttek az áhított világjárásra, most pedig úgy tűnik, hónapokat kell várniuk arra, hogy részletekben visszakapják az utazás árát.

A hajó kabinjai közül összesen 111-et foglaltak le, az utasok közül pedig sokan már november elseje előtt Isztambulba érkeztek – ők napokig várakoztak az indulásra.

A helyzet kellemetlenségét fokozza, hogy több utas is úgy jelentkezett a hároméves útra, hogy eladták vagy kiadták jelenlegi lakásukat, illetve otthagyták munkahelyüket.

Mindenesetre a cég megígérte, hogy a decembertől februárig tartó időszakban mindenkinek, aki visszatérítést szeretne, havi részletekben vissza fogja fizetni az utazás árát. Ezen felül december 1-ig minden Isztambulban ragadt utasának fizették a szállását.

Azért a hajós körutazások jók is lehetnek: A világ 5 távoli pontja, ami egy hajós utazás során fedi fel az igazi arcát

Fotó: Desert Morocco Adventure / Unsplash

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!