Úttörő nők, akik felfedezték a világot Úttörő nők, akik felfedezték a világot
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-03-08

Úttörő nők, akik felfedezték a világot

A nők sok más terület mellett az utazás és felfedezés történetében is bőven kivették a szerepüket. Ugyan Amelia Earhart vagy Valentina Tereshkova neve több embernek ismerősen hangzik, rajtuk kívül is van jó néhány név, amit érdemes megemlítenünk már csak a nemzetközi nőnap alkalmából is. Mutatunk öt inspiráló nőt, akik nyakukba vették a világot.

Jeanne Baret (1740-1807)

A francia származású Jeanne Baret volt az első nő, aki teljes egészében megkerülte a Földet. Az ide vezető út viszont nem volt a legegyszerűbb, ugyanis ahhoz, hogy csatlakozzon a L’Etoile expedíciós hajó legénységéhez, férfi álcát kellett öltenie.

Baret két éven át 100 matrózzal és kapitánnyal osztozott a hajón, ezzel pedig teljesen szembement a korabeli törvényeknek és szokásoknak, melyek megtiltották a nők számára, hogy hadihajóra lépjenek. Baret emellett rendkívül művelt volt és profi botanikus is, az viszont – dokumentáció híján – rejtély, hogy honnan szerezte tudását.

Nellie Bly (1864-1922) 

Nellie Bly amerikai író és üzletasszony főleg az olajgyártás és az oknyomozó újságírás területén tevékenykedett. A neve viszont nem csak elhivatott riportjai – például amikor őrültnek tettette magát, hogy beépüljön egy elmegyógyintézetbe – miatt került be az utazás történelemkönyvébe:

Blynak sikerült 72 nap alatt körbeutaznia a Földet, „megdöntve” ezzel Jules Verne karakterének korábbi, 80 napos rekordját.

Az Angliától Japánig tartó túrának 1889-ben kezdett neki a The New York World támogatásával.

ÉS erről hallottál már? A sziget, ahol egy nő uralkodott 32 katona felett

Freya Stark (1893-1993) 

Freya Stark brit-olasz felfedező és író 1893-ban született Párizsban, 100 éves élete alatt pedig több mint 24 könyvet írt a Közel-Keleten tett utazásairól. Míg már előtte is voltak női utazók akik a Közel-Keletet vették célba – például Gertrude Bella –, Stark volt az első, aki teljesen egyedül barangolta be Szaúd-Arábia, Törökország, Afganisztán, Jemen, Kuvait, Egyiptom, Bejrút, Libanon, Szíria, Irak és Irán akkor még nem túl jól ismert tájait.

Ráadásul ő volt az első olyan utazó is, aki törekedett arra, hogy megismerje a helyieket, így Olaszországban tökéletesen megtanult arabul. Munkái nagyon fontos meglátásokkal segítették a jövő utazásait, ráadásul rengeteg fényképet is készített.

Ez is érdekelhet: 4 hasznos tipp, ha idén már bevállalnád a szóló utazást

Az első magyar nő az ANTARKTISZON: FARKAS EDIT

Farkas Edit (1921-1993) meteorológus Új-Zélandon telepedett le, és az első magyar származású nő volt, aki eljutott az Antarktiszra, ahol sark- és ózonkutatóként dolgozott. A gyulai születésű lány még Magyarországon szerezte meg a matematika-fizika szakos diplomáját, majd a második világháború után kivándoroltak a családjával. 1949-ben Wellingtonban, Új-Zélandon telepedtek le, ahol Farkas Edit folytatta tanulmányait, később légkörkutatói doktori fokozatot szerzett. Meteorológusként dolgozott, majd kutatta a légkör ózontartalmának változását. Így jutott el az Antarktiszra is, hiszen a Déli-sark fölött keletkezett ózonlyuk kialakulása lett a szakterülete.

1975-BEN JUTOTT EL AZ ANTARKTISZRA: A ROSS SZIGETI SCOTT- ÉS MCMURDO-ÁLLOMÁSOKON TÖLTÖTT EL KÉT HETET.

Nagy feladatot bíztak rá, hiszen az ózonlyuk megfigyelésére telepített gépeket kellett tesztelnie, sőt az ott dolgozó személyzetet, kutatókat is neki kellett betanítania. A kéthetes expedíciója alatt bejárta a jégvilágot, amiről naplót vezetett. 1991-ben járt utoljára Magyarországon, amikor előadásokat tartott a hazai légkör-kutatóknak, kutatási eredményeit és a személyes naplóját a Földrajzi Múzeumban megnézhetjük. Mindannak az alapjait, amit az ózonréteg károsodásáról ma tudunk, Farkas Edit kutatásai adták.

Fotó: NZ MET SERVICE/KEMENY FAMILY
Tabei Dzsunko (1939-2016) 

A japán Tabei Dzsunko volt a legelső nő, aki feljutott a Csomolungma csúcsára, illetve akinek a hét hegycsúcs kihívás (Seven Summits) teljesítése is sikerült – utóbbi azt jelenti, hogy Dzsunkónak sikerült megmásznia mind a hét kontinens legmagasabb hegycsúcsát.

A Mount Everestet érintő rekordjára 1975-ben került sor, ami azért is volt jelentős, mert ebben az időben Japánban még úgy vélekedtek, hogy a kültéri munka az kizárólag a férfiakra tartozik – Dzsunko is rendre megkapta, hogy inkább gyerekvállalásban kéne gondolkoznia.

Laura Dekker (1995 - ) 

Az 1995-ben, Új-Zélandon született holland Laura Dekker még 2009-ben – 14 évesen – jelentette be ambiciózus tervét, miszerint ő szeretne lenni a legfiatalabb ember, aki vitorlázóként egyedül körbehajózza a Földet. Dekker a holland gyermekvédő szervezetekkel való hosszas vitatkozás után végül 2010. augusztus 21-én indult útnak Gibraltárról, és 518 nappal később, 2021. január 21-én érkezett meg a Karib-térségben található Saint Martin szigetére.

(Forrás: Medium, Allianz)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!