Amszterdamot elhagyva: kalauz Rotterdamba és Hágába
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-03-27

Amszterdamot elhagyva: kalauz Rotterdamba és Hágába

Az autóval gyorsan és kényelmesen teljesíthető távoknak, no meg a kiváló minőségű autópálya-hálózatnak köszönhetően amszterdami kalandozásaink után átugorhatunk Hollandia két legendás városába, Rotterdamba és Hágába. Mindkettőt érdemes bejárni, ugyanis az országnak – és lakóinak – más-más arcát mutatják.

Az újjászületett Rotterdam

Rotterdam igazi 20. századi főnix: Európa legnagyobb kikötővárosát a nácik 1940-ben porig bombázták, alig maréknyi történelmi épületet hagyva sértetlenül. A romok azóta eltűntek, a város újjászületett, és modern, meghökkentő építészeti megoldásaival mindenkit kérlelhetetlenül magával ragad! Itt még a központi vasútállomás is a futurizmus netovábbja. A 2014-ben átadott monstrumhoz feltétlenül kanyarodjunk el, ha pedig a legvagányabb dizájnerruhákra és kiegészítőkre vadászunk, a Korte Lijnbaan sétálóutcáit keressük fel. Egy rendhagyó ebédre a 36 ezer négyzetméteres vásárcsarnokba, a Markthalba térjünk be, ahol hipermodern környezetben a tengeri herkentyűktől a legendás sajtokon át a mi franciakrémesünkre hajazó, de szigorúan téglatest formára vágott tompoesig Hollandia összes finomságát végigkóstolhatjuk. A kávéhoz pedig ne felejtsünk el stroopwafelt, vagyis helyben sütött, karamellával töltött ostyát rendelni – ez egy hollandiai utazás kihagyhatatlan része!

Modern pompa

Délután tegyünk egy sétát a régi kikötőben, majd csodáljuk meg Piet Blom tervező remekét, a híres Kockaházakat. A rikítósárga absztrakt épületegyüttesnek mind a 38 eleme 45 fokban döntött, így egy-egy sarkán áll. Az egyikben pár éve múzeum működik, így belülről is felfedezhetjük ezt a nem mindennapi lakóparkot.

Fotó: Shutterstock

Üvegtornyok között középkori templom

A 800 méter hosszú, függesztett Erasmus híd sem utolsó látvány, de a város legöregebb templománál, a Laurenskerknél se feledjük tiszteletünket tenni. Az 1525-ben átadott gótikus katedrális valami csoda folytán épségben átvészelte a világháború pusztítását, így minden bizonnyal a régi Rotterdam legértékesebb építészeti emléke.

Fotó: Shutterstock

A sokszínű Hága

Hollandiai utazásunk következő állomása a gyalogosan is kényelmesen bejárható Hága. A városba érkezve mindenekelőtt egy alapos reggelivel kezdjük a napot: Hága legjobb brunchkínálatával a Walter Benedict büszkélkedik, a vegán finomságok után áhítozók körében pedig a központtól kicsit távolabb eső, 2021-ben megnyitott Birdflower a legfelkapottabb desztináció. Stílusos reggelink után a délelőttöt szánjuk a kultúrának: tekintsük meg a Mauritshuis Múzeum világhírű tárlatait! Vermeer remekműve, a Leány gyöngy fülbevalóval megér egy kis sorban állást. 2023 tavaszán a Vrel – Vermeer előfutára című időszaki kiállításra is válthatunk jegyet.

Fotó: Shutterstock

Különleges bevásárlóutca

A művészetek világát követően pedig még egy kis gasztronómia! Bármilyen étrendet is követünk, Európa legnagyobb vásárcsarnokában, a Haagse Marktban garantáltan találunk ízlésünknek megfelelő harapnivalót! Itt vár ránk Hollandia egyetlen fedett bevásárlóutcája is, az UNESCO világörökségi listáján szereplő De Passage, amely nemcsak luxustermékeket kínáló boltocskái, hanem építészeti megoldásai miatt is figyelemre méltó.

Fotó: Shutterstock

Irány a tengerpart!

Ha pedig még bírja a lábunk, sétáljunk el a Binnenhofhoz, azaz a holland parlament épületéhez, a királyi székhelyként szolgáló Noordeinde-palotához (ha a homlokzaton piros zászló lobog, a király éppen az épületben tartózkodik!) vagy az ENSZ Nemzetközi Bíróságának otthont adó Béke Palotához. A nap és a hollandiai utazásunk lezárásaként egy tengerparti sétát ajánlunk: gyönyörködjünk a naplementében a belvárostól északra eső Scheveningenen, ahol egy remek tengerparti étteremeből bámulhatjuk a panorámát!

Fotó: Shutterstock