Elárulták a japán meteorológusok, hogy mikor számíthatunk idén a cseresznyefa virágzására Elárulták a japán meteorológusok, hogy mikor számíthatunk idén a cseresznyefa virágzására
Fotó: Fotó: Sora Sagano/Unsplash

2024-01-23

Elárulták a japán meteorológusok, hogy mikor számíthatunk idén a cseresznyefa virágzására

A távol-keleti szigetország egyik szimbóluma a cseresnyevirágzás, melynek rendkívüli látványáért sokan akár a fél világot is képesek átszelni. A lélegzetelállító természeti jelenséget is elérte viszont a globális felmelegedés szele, a japán meteorológusok szerint ugyanis ez az egyik oka annak, hogy idén sokkal korábban öltik magukra rózsaszínű ruhájukat a cseresznyefák.

A Japán Meteorológiai Társaság előrejelzése szerint 2024-ben a megszokottnál korábban nyílnak majd a cseresznyevirágok. Ennek egyszerű és sajnálatos oka van: 2023 novemberét és decemberét a szokásosnál sokkal melegebb időjárás jellemezte Japánban.

Egész pontosan erről van szó: Ilyen a cseresznyevirágzás ünnepe Japánban – Galéria

A szakemberek prognózisa szerint a fák várhatóan március 23-án kezdenek el rózsaszínbe borulni Tokió környékén, a teljes virágzás pedig március 30-a körül várható ebben a régióban.

Délebbre, a Kochi tartományban március 18-a körül, míg északabbra, Hokkaidón pedig május 2-a körül számíthatnak a turisták a várt eseményre.

A virágok általában két hétig maradnak az ágon, de ez is változik az épp aktuális hőmérséklet és időjárás függvényében.

Fotó: Shutterstock

Előny azonban az észak-déli fekvésű országban, hogy ha lemaradnánk a fő virágzásról délen, akkor az északira még bőven odaérhetünk.

Ezek várnak még ránk a nagymúltú országban: Ez Japán 3 legizgalmasabb utazási célpontjaFontos azonban megjegyezni, hogy a meteorológusok előrejelzései még változhatnak. A Travel+Leisure cikke példaként említette, hogy 2023-ban az időjárási szakértők összesen 13 alkalommal módosították becslésüket, és így tudták végül két napon belülre tenni a virágzás valós időpontját.