Spanyolország 4 legkisebb települése, ahol garantáltan feltöltődhetsz Spanyolország 4 legkisebb települése, ahol garantáltan feltöltődhetsz
Fotó: Frías, Spanyolország / Shutterstock

2024-07-07

Spanyolország 4 legkisebb települése, ahol garantáltan feltöltődhetsz

Habár az olyan nagyvárosokat, mint Barcelona, Valencia vagy Málaga nem véletlenül keresi fel minden évben utazók sokasága, az apróbb településeknek is megvan a maguk bája. Ha egy nyugodt, minden nyüzsgéstől mentes nyaralásban gondolkozunk, akkor becélozhatjuk Spanyolország legkisebb településeit, hiszen itt biztosan nem fogunk turisták tömegével találkozni.

4. Nava del Rey

Spanyolország északi részén, a portugál határhoz közel rejtőzik az ország egyik legkisebb települése, a „semmi közepén” fekvő Nava del Rey. Annak idején Nava del Rey a régió legnagyobb hordógyártójának számított, ennélfogva pedig érthető, hogy miért képezi a Duero-folyó mentén húzódó Rueda Borút egyik állomását. A helyi gasztronómiát népszerűsítő út 12 települést foglal magába, ezek: Rueda, Serrada, Tordesillas, Medina del Campo, Matapozuelos, La Seca, Nava del Rey, Olmedo, Pozaldez, Villaverde de Medina, Fresno el Viejo és Villanueva de Duero. A környéket főleg gyümölcsös fehérborokról ismerik, de az elmúlt években néhány borászat a pezsgőkészítéssel is kísérletezett.

Mindenesetre erre járva mindenképpen nézzük meg a Santa María-templomot, és a San Juan de la Penitencia kolostort. A város hírnevéhez továbbá a helyi kerámiák és a textíliák is hozzájárultak, így szuvenírként ezekből érdemes válogatnunk.  

3. Sabinosa

A Kanári-szigetek legnyugatibb szigetén találunk rá Sabinosa alig pár tucat házból álló falujára. A Mencáfete Rezervátum lejtőin elterülő Sabinosát borókaerdők ölelik körbe, de a közelben található Pozo de la Salud gyógyforrása is, így a nyaralást összeköthetjük egy kis wellnesszezéssel is. Méretéből adódóan a település programkínálata korlátozott, de a helyiek gyakran tartanak zenés-táncos összejöveteleket, ahol megtapasztalhatjuk a Kanári-szigetekre jellemző ünnepségeket. Gasztronómia tekintetében már több választásunk van, hiszen elhelyezkedéséből adódóan nemcsak a tengeri herkentyűket és a friss zöldséges ételeket próbálhatjuk ki, de a térségre jellemző malvasia szőlőből készült fehérborokat is.

2. Redes

Redes kisvárosa Spanyolország északnyugati csücskében, az El Camino zarándokút miatt ismert Santiago de Compostela közelében helyezkedik el. A tengerparti település már a középkorban is fontos halászati központnak számított, így nem meglepő, hogy a Redes egyik legfőbb vonzerejének – a homokos tengerpartok mellett – a tradicionális házak és az egész Galíciára jellemző tengeri fogások számítanak. A város központjának egyértelműen a kikötő számít, ahol minden évben több ünnepséget rendeznek, de ennek közelében tudunk kipróbálni különböző vízisportokat is.

1. Frías
Image
Frías, Spanyolország
Fotó: Shutterstock

Spanyolország legkisebb települését is az északi régióban, Bilbaótól délre kell keresnünk. Fríast kevesebb mint 300 ember hívhatja otthonként, de méretének ellenére érdekes módon 1435-ben megkapta a városi rangot. Frías fénykorát a középkorban élte, amikor is fontos védelmi és kereskedelmi szereppel bírt. Ennek az időnek emlékét őrzik a hangulatos középkori építmények, például a Castillo de Frías vár, a Puente de Frías kőhíd, és a két legjelentősebb templom, a San Vincente Mártir és a San Vitores is.

Mindezt csak tovább fokozza, hogy a helyiek minden évben szoktak középkori egy-egy középkori fesztivált, lovagi tornát tartani, ahol a lakók jelmezeket húzva idézik fel, milyen is lehetett az élet több száz évvel ezelőtt. Az ünnepséget tökéletesen kiegészítik a klasszikus helyi húsételek, sajtok és persze a finom vörösborok – persze ezeket nem csak a fesztivál alatt kóstolhatjuk meg.

(Forrás: spain.info)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!