Ahol tényleg repül az idő: íme a világ 5 legrövidebb repülős útvonala
Fotó: Fotó: Alicia Steels / Unsplash

2024-01-26

Ahol tényleg repül az idő: íme a világ 5 legrövidebb repülős útvonala

Bár sokszor maga a repülőgépes út nem tart olyan sokáig, az előkészületekkel együtt egy-egy utazás időtartama jelentősen meghosszabbodik. Vannak viszont a világon olyan útvonalak is, melyek esetében olyan rövid ideig tart az egész művelet, hogy utasként egyik pillanatról a másikra elérkezhetünk kiválasztott úti célunkra. Mutatjuk a létező legrövidebb repülős útvonalakat!

Bonaire, Hollandia – Curaçao, Curaçao

Venezuela partjaihoz közel, a Karib-tengeren található az a két sziget, aminek légvonalbeli távolsága időben mérve igencsak rövid. Bonaire szigetére elsősorban a búvárkodás miatt látogatnak el az emberek, ám ha valaki megunná a látványt, bátran elindulhat Curaçao felé, a repülős út ugyanis mindössze 35 percet vesz igénybe.

Csak ne üljön melletünk egy potyautas: Izgalom a levegőben: kígyó kúszott a repülőgép utasterébe

Dar es-Salaam, Tanzánia – Zanzibár, Tanzánia 

Ugyan mindkét város Tanzániához tartozik, mivel utóbbi egy szigeten helyezkedik el, ezért a két úti célt az óceán vize választja el egymástól. Mindkét helyszínt elsősorban a természeti látványosságok és a tengerpartok miatt látogatják meg az utazók, a két repülőteret pedig csupán egy 30 perces utazás választja el egymástól.

Kárpátosz, Görögország – Kasos, Görögország

Az Olympic Air légitársasággal percek alatt eljuthatunk az egyik görög szigetről a másikra. Bár a távolság komppal sem ölel fel egy óránál több időt, amennyiben egy kis repülésre vágynánk, az utat mindössze 20 perc alatt is letudhatjuk – írja a Times of India.

Bár ködös időben nem tudjuk, mennyibe telne: Akkora volt a köd Indiában, hogy fél napig a repülőn ragadtak az utasok

Sint Maarten, Hollandia – Saint-Barthélemy, Franciaország

A holland, illetve francia fennhatóság alá tartozó karib-tengeri desztinációk között összesen 15 percet kell utaznunk repülőgéppel, amennyiben át szeretnénk jutni egyik helyről a másikra. Az mondjuk biztos, hogy mindkét repülőtéren csodálkozni fogunk egy picit, hiszen az apró kifutók nem teljesen szokványos helyen, a tengerpartok közelében nyúlnak végig.

Westray, Skócia – Papa Westray, Skócia 

A világ legrövidebb repülőútja két skót szigetet érint, nevezetesen Westray-t és Papa Westray-t. Bár mindkét helyszín úgy tűnhet, hogy a világ szélén van, utóbbi szigeten például Észak-Európa egyik legidősebb kőépítményéről, a Knap of Howarról híres. Mindenesetre a két repülőtér között utazva nagyjából 1,5-2 percet kell a levegőben lennünk.

Skóciában van egy érdekes repülőtér is: A Föld egyetlen repülőtere, amit néha elmos a tengervíz

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!