2023-05-17
Óriási veszélyben a magyarok egyik népszerű úti célja
Írtunk már arról, hogy olyan híres látványosságok, mint a Machu Picchu, a Kilimandzsáró hósapkája vagy a floridai Everglades Nemzeti Park éveken belül eltűnhetnek. Arra is hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy korallfarmokat hozzanak létre a hatalmas korallzátonyok területén, ezzel javítva a víz és a levegő minőségét. Mivel a sarki jég a melegedés miatt gyorsan olvad, a tengerszint-emelkedés jól előrejelezhető, lehet tudni, hogy az olyan alacsony helyek, mint a Maldív-szigetek, hamarosan víz alá kerülhetnek.
A Maldív-szigetek legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerszint fölött, az ország közel 1200 szigetét éveken belül ellepheti az Indiai-óceán.
Persze a szakemberek és a kormány mindezt nem nézi karba tett kézzel, megpróbálnak mindent megtenni, hogy a katasztrófa ne következzen be.
De hogyan lehet egy ilyen globális folyamatot lokálisan megállítani vagy legalább lelassítani? „Az éghajlatváltozás hatásaival nap, mint nap együtt kell élnünk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk a problémák megelőzése érdekében. – nyilatkozta Aminath Shauna, a Maldív-szigetek környezetvédelmi, klímaváltozási és technológiai minisztere. – Ilyen például a part menti védelem kiépítése a szigetek körül. Közben pedig korszerű technológiával vizsgáljuk, hogy a klímaváltozás hogyan hat a korallzátonyainkra. A drónokkal vagy éppen műholdas technológiával gyűjtött adatokat összehasonlítjuk a már rendelkezésünkre álló adatokkal. Próbáljuk tehát megfejteni, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a zátonyainkra.”
A maldív kormány mellett az ország luxusszállodái is igyekeznek mindent megtenni a környezetvédelemért és a fennmaradásért. Az egyik legnagyobb szállodalánc, a Siyam World, Sun Siyam Cares néven fenntarthatósági programot dolgozott ki, amibe a hotel vendégeit is igyekeznek bevonni.
Foto: Unsplash„Van egy fenntarthatósági programunk, amely a Sun Siyam Cares nevet kapta. Ennek keretén belül kidolgoztunk egy környezetvédelmi tervet. A tervnek 360 teljesítendő pontja van, köztük olyan vállalások például, hogy az élelmiszer-alapanyagokat, amit csak lehet, nem külföldről, hanem helyi termelőktől szerezzük be, mint például a zöldségeket vagy a kókuszdiót. De nincs egyetlen műanyag palackunk sem, üvegben szervírozzuk a vizet.” – meséli Erkaiym Tabyldieva, a Sun Siyam Iru Fushi környezetvédelmi referense.
A Maldív-szigeteken mindenhol szelektív hulladékgyűjtés van, az itt gyűjtött műanyagokat az Adidas használja fel az újrahasznosított termékeihez. Vannak a turisták számára olyan fakultatív programok, amelynek keretében a külföldiek betekinthetnek a helyiek életébe, a farmok működésébe, hiszen az innen származó helyi alapanyagokból főznek a hotel éttermében, ahol egyébként pazarlásmentes konyhát vezettek be. Sok kicsi sokra megy alapon évek óta küzdenek a maldívok a fenntarthatóságért, mivel az ő életükben látványos, kézzel fogható változást hoz a vízszint emelkedése, és azt szeretnék, hogy a hozzájuk érkező utazók is ezt a szemléletet képviseljék. Ha azt szeretnénk, hogy az olyan paradicsomi helyek, mint a Maldív-szigetek 10-20 év múlva is létezzenek, akkor nyaralóként, utazóként ki kell vennünk a részünket a környezetvédelmi törekvésekből.
Fotó: Siyam World