Eddig az élmezőnyben sem volt, tavaly viszont ebbe a metropoliszba érkezett a legtöbb turista
Fotó: Isztambul, Törökország - Fotó: Shutterstock

2024-02-06

Eddig az élmezőnyben sem volt, tavaly viszont ebbe a metropoliszba érkezett a legtöbb turista

Amikor a leglátogatottabb úti célokra gondolunk, először olyan városok juthatnak eszünkbe, mint New York, London vagy Párizs, ám az Euromonitor International nemzetközi kimutatása szerint keletebbre kell keresni az aranyérmest.

Az Euromonitor International kimutatása szerint összességében szépen teljesített a nemzetközi turizmus: az utak számában 38 százalékos növekedést figyeltek meg, ami év végére nagyjából 1,3 milliárdos forgalmat jelentett.

Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az, hogy Kína az utolsók között feloldotta a pandémiát érintő korlátozásokat, így tavaly a kínai utazók is visszatértek a piacra. Nemzetközi érkezések terén a legnagyobb növekedést Hongkong (2495%) és Bangkok (142%) tudta bemutatni – ez is a világjárványt érintő korlátozások késői feloldásával magyarázható.

A nemzetközi utazások toplistájának élére viszont 2023-ban egy valamelyest meglepő nagyváros, Isztambul került. A világ egyik legnépesebb, és Törökország legnépesebb városában a külföldről érkezők száma az ezt megelőző évhez képest 26 százalékkal növekedett, így összesen mintegy 20,2 millió turista látogatta meg a „nyugat és a kelet kapuját".

Isztambul első helye azért is nagy szó, mert az Euromonitor 2022-es jelentésében Isztambul még csak a 25. helyet foglalta el, míg az előző két évben az élen végző Párizs 2023-ban egészen az ötödik helyig csúszott vissza.

Más adatokból azért már megfigyelhető volt Isztambul előretörése: Törökország már a második legnépszerűbb úti cél – meglepő, miért választják egyre többen

Törökország

A második helyen már egy megszokottabb versenyző, London áll: az Egyesült Királyság fővárosában tavaly 18,8 millió nemzetközi utazást regisztráltak, ami 2022-höz képest 17 százalékos növekedést jelent.

Harmadik helyen az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa, a tech-fejlesztésekről és felhőkarcolókról ismert Dubaj áll. Ide mintegy 16,8 millió utazást tettek meg a külföldiek, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg.

A legújabb projekttel például a tömegközlekedést reformálnák: Önvezető futurisztikus gyorskabinok járthatnak a jövőben Dubaj utcái fölött

Az Euromonitor szerint az utazóknak elsősorban a gyors internet, a rugalmas foglalási lehetőségek, valamint a – távmunkások megnövekedett száma miatt – a nyugodt munkakörülmények számítottak a legjobban. Versenyképességük javításának érdekében a legjobban teljesítő városok közül a legtöbben zöld-beruházásokat, fenntartható technológiákat, valamint tömegközlekedésüket fejlesztették.

Nadejda Popova, az Euromonitor International szenior menedzsere szerint 2024-ben a legnagyobb kihívást a megélhetés drágulása, valamint az infláció növekedése fogja jelenteni – emiatt egyébként várhatóan a legtöbben pénztárcabarát, jó ár-érték arányú opciókat fognak választani.

A teljes top10-es lista így néz ki:
  1. Isztambul, Törökország – 20,2 millió utazó
  2. London, Egyesült Királyság – 18,8 millió utazó
  3. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek – 16,8 millió utazó
  4. Antalya, Törökország – 16,5 millió utazó
  5. Párizs, Franciaország – 15,5 millió utazó
  6. Hongkong, Hongkong – 14,7 millió utazó
  7. Bangkok, Thaiföld – 12,2 millió utazó
  8. New York, Egyesült Államok – 11,7 millió utazó
  9. Cancún, Mexikó – 10,8 millió utazó
  10. Mekka, Szaúd-Arábia – 10,8 millió utazó

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!