Podcast: Élet és munka egy óceánjárón Podcast: Élet és munka egy óceánjárón
Fotó: Fotó: Szécsi László

2023-09-16

Podcast: Élet és munka egy óceánjárón

Szécsi László több szezont is végigdolgozott több ezer fős óceánjárókon, eljutott a világ legszebb helyeire, majd a hajón keresett pénzből még többet utazott. A hajózás előtt 5 évig Kínában élt, angoltanárként dolgozott és blogot vezetett az élményeiről, tapasztalatairól. Most ezekről mesél Molnár Péternek a RoadMovie podcastben.

Laci, vagy Lucky, ahogy sokan ismerik nagy kalandor, szinte rögtön az egyetem után útra kelt. Első, két hónapos utazása Törökországba vezetett, ahol környezetvédelmi önkéntesként dolgozott. Az önkénteskedésről, mint utazási és munkalehetőségről is mesélt a műsorban. Azt kapta az úttól,amit várt, még nagyobb kedvet kapott a világjáráshoz. Nem sokkal később Kínában kapott egy remek munkalehetőséget angoltanárként, gyereket tanított egy óvodában. Hajnan szigetén élt, de 5 éves kintléte alatt járt Pekingben, Sanghajban és Hongkongban is.

Laci az ázsiai kalandok után óceánjáró hajókon szeretett volna szerencsét próbálni, sikerrel is járt: a podcastben mesél arról is, milyen feltételei vannak, hogy valaki ilyen hajón dolgozhasson, hogyan zajlik a felvételi és milyenek a hétköznapok az óriáshajókon. Laci animátorként gyerekekre vigyázott, részletesen elmeséli, hogyan teltek a napjai azon a 6 hosszú utazáson (egyszer 7 hónapig szünet nélkül úton volt), amin bejárta a világot. Sőt, a koronavírus-járvány kitörésekor hetekre Chilében egy hajón ragadt, nem köthettek ki – a bonyolult hazajutásról videós hajónaplót vezetett YouTube-csatornáján.

A következő idézet Lacitól jól jellemzi a hajós utazás viszontagságait:

„Közel másfél évet dolgoztam óceánjárókon youth counselorként, és a hétvégi óraátállításról jutott eszembe, hogy a hajón olyan is előfordult, hogy akár ötször is átállítottuk az órát két héten belül. Ahogy mentünk országból országba, úgy léptük át az időzónákat és folyamatosan alkalmazkodtunk hozzá."

A podcast műsort itt tudod meghallgatni:

Kukkants bele Laci képgalériájába:

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László

Fotó: Szécsi László