Az alig ismert üzbég település, ami egykor a Selyemút fontos állomása volt
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-11-15

Az alig ismert üzbég település, ami egykor a Selyemút fontos állomása volt

Világszerte egyre nagyobb figyelemnek örvendenek az „elfeledett”, kevesek által lakott úti célok. Annak ellenére, hogy az ilyen helyek nem tudják felvenni a versenyt a „legtrendibb" desztinációkkal, sokszor legalább olyan érdekes és egyedi látványosságra bukkanhatunk, mint a népszerű célpontokon. A világ egyik legismertebb turisztikai lapja, a Condé Nast Traveler idén pontosan ezeket az apróbb településeket díjazta. Ebből mutatunk be most egy alig ismert, távoli települést.

Üzbegisztán délnyugati részén, a türkmén határhoz közel található Xiva középkori fallal körbeölelt történelmi óvárosa, Itchan Kala. Az 1990 óta UNESCO világörökségi helyszínként ismert óvárost mindössze körülbelül háromszáz ember lakja, de a körülbelül 90 ezer fő lakost számláló Xiva sem hemzseg a turistáktól.

Amennyiben a National Geographic véleményére adnánk: A National Geographic ezt a 30 úti célt ajánlja 2024-re, ha egy kis izgalomra vágyunk

Az Express cikke szerint

„Itchan Kala utcáin sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy középkori karavánon utazva várnánk, hogy nekivágjuk a perzsa sivatagnak”.

Ez nem is csoda, hiszen a majd 10 méteres falakkal körbevett óváros annak idején a Selyemút egyik legjelentősebb állomásának számított: ez volt karavánok utolsó pihenőhelye, mielőtt a sivatagon keresztül átjutottak volna a mai Irán területére.

Az óváros házai a közép-ázsiai iszlám építészet egyik legjelentősebb példájának tekinthető. Itt jelenleg több mint ötven történelmi emlékmű és kétszázötvennél is több történelmi ház található. Ugyan az épületek nagy részét persze már felújították, a munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ne térjenek el a hagyományos építészeti technikáktól. Emiatt gyakorlatilag idelátogatva egy élő múzeumban sétálhatunk.

A városrész legfőbb látványosságainak a Dzsuma-mecset, a Kalta Minor színes kerámiával díszített minaretje, a nyugati kapu, az arab iskolarendszert képviselő medreszék és a mauzóleumok sokaságai számítanak.

Ha Európában erednénk a történelem nyomába: 4 ősi város Európában, amit még ma is meglátogathatunk

Fotó: Sir Francis Canker Photography / Getty Images

Ha véletlenül a településen járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a nyüzsgő bazárokat, próbáljuk ki a tradicionális üzbég konyhát, és ha valami egyedit szeretnénk látni, akkor nézzük meg a helyi bábszínházak előadásait.

Amennyiben jókor utazunk, még a nemzetközi táncfesztiválnak, a Raks Sehrinek is szemtanúi lehetünk, melynek keretében nemcsak megismerkedhetünk a hagyományos üzbég táncművészettel, de kiállításokat, színházi produkciókat is láthatunk – valamint persze megkóstolhatjuk a standokból kínált street food-ot is.

Shutterstock

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!