Jobb kerülni: ezek a világ legnagyobb turistacsapdái
Fotó: Shutterstock

2023-09-02

Jobb kerülni: ezek a világ legnagyobb turistacsapdái

Egy új felmérésnek köszönhetően kiderült, melyik közkedvelt attrakciókat érdemes elkerülni, amennyiben nem szeretnél csalódni egy-egy látványosságban.

Kevés rosszabb dolog van, mint amikor a gondosan megtervezett utazás egyszer csak rémálomba fordul, mert a csodálatosnak beígért látványosság maximum egy gondterhelt szemöldökmozdulatot vált ki belőled. Ilyenkor nemcsak a társaság bánkódik, de gyakran a pénztárcájuk is. Nem is beszélve arról, ha egy isten háta mögötti helyre látogattatok el azt gondolva, valami különlegesben lesz részetek.

Az USA Today csapatát is bántotta ez a jelenség; olyannyira, hogy nekiálltak több mint 23,2 millió Google-értékelés elemzéséhez. A felmérésből sikerült megállapítaniuk a világ 500 legnépszerűbb turistacsapdáját, a listát pedig három amerikai látványosság vezeti, mutatja be az eredményeket a Thrillist.

Az aranyérmes az Arizona, Új-Mexikó, Colorado és Utah határán található Four Corners Monument lett, második helyen pedig a massachusettsi Salem Witch Museum áll.

A dobogón a kaliforniai Calico Ghost Town követi a boszorkánymúzeumot, így a három leginkább becsapós célpont a tengerentúl csábítja a látogatókat.

Shutterstock

A top25-ös listában egyébként tizenhét észak-amerikai, hat európai és két ázsiai „versenyző” kapott helyet.

Shutterstok

Shutterstock

De a nem az Egyesült Államokba készülő turisták számára is érdekesek lehetnek az eredmények. A kutatás nemcsak a csapdákat listázta, hanem azokat az attrakciókat is, melyek a Google adatai szerint enyhén szólva is túl vannak értékelve.

Az öt leginkább túlértékelt látványosságok rangsorát ugyan az oregoni Voodoo Doughnut vezeti, ám második helyen már a koppenhágai Kis hableány szobor, Dánia egyik legfőbb nevezetessége áll.

Őt a japán Arasijama Bambuszliget követi, a negyedik legjobban túlértékelt célpont pedig a brüsszeli Manneken Pis, azaz a pisilő kisfiú szobra.

Shutterstock

Ráadásul úgy tűnik, a sztárok előtt tisztelgő csillagos Hollywood Walk of Fame sem nyerte el a turisták szimpátiáját, ugyanis a top5-ös lista az amerikai látványossággal zárul. A kategóriát tíz-tíz hellyel Észak-Amerika és Európa vezeti, Ázsiából három, Ausztráliából és Afrikából pedig egy-egy attrakció került a top25-ös listába.

Unsplash/Frédéric Paulussen

A felmérés arra is kitér, melyek azok a helyek, amiket az értékelők egyszerűen túl drágának ítéltek meg. Ezek szerint a leginkább túlárazott látványosság az izlandi Kék Lagúna, majd a kanadai Capilano fűggőhíd és a kaliforniai Tudományakadémia következik. Ezen a téren Észak-Amerikán kívül a kontinensek „jól” teljesítettek, ugyanis Európából mindössze kettő, Új-Zélandról pedig egyetlen attrakció került fel a top25-ös listára; ezeket ide kattintva lehet böngészni.

Shutterstock