A belépőjegy sem riasztja el a turistákat: továbbra is özönlenek Velencébe A belépőjegy sem riasztja el a turistákat: továbbra is özönlenek Velencébe
Fotó: Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz

2024-05-27

A belépőjegy sem riasztja el a turistákat: továbbra is özönlenek Velencébe

Az Independent szerint a helyzet annyira aggasztó, hogy többen egyenesen kudarcnak ítélik meg Velence új belépőrendszerét, és egyelőre úgy tűnik, hogy a megoldással nem sikerül majd visszaszorítani a túlturizmust az olasz városban.

Ahogy arról mi is írtunk, a régóta halogatott turistaadó rendszere 2024. április 25-én startolt Velencében, de már aznap rengeteg utazó kereste fel az olasz várost.

A Velencébe látogató külföldieknek kivétel nélkül regisztrálniuk kell ezen a felületen, ahol a fizetést követően egy QR-kódot kapnak, és ezt kell majd bemutatniuk az illetékes hatóság képviselőinek. A városban hét fő ellenőrzőpontot alakítottak ki, köztük a repülőtérnél és a Santa Lucia vasútállomás előtti téren a vaporetto-komphajók állomásánál. Ugyanott jegyváltó automatákat is felállítottak.

Érdemes azért Velencén túl is tekinteni: Az olasz város, ami felveszi a versenyt Velencével, csak éppen kevesebben látogatják

A díjat a reggel 8:30 és délután 16:00 óra között a városban tartózkodóknak kell megfizetniük, tehát aki csak egy vacsorára és egy koncertre jönne Velencébe, annak nem szükséges megfizetnie az 5 eurós összeget.

Fotó: Henrique Ferreira / Unsplash

Az intézkedés nem titkolt célja a túlzott turizmus visszaszorítása és a helyi lakosok életének nyugodtabbá tétele, de közel egy hónap elteltével egyre többen kérdőjelezik meg az intézkedés elrettentő erejét, ugyanis Velence látogatóinak száma ugyanúgy növekszik tovább, mintha semmi sem változott volna.

A belépőrendszer látszólagos sikertelensége a helyiek között is vitákat szül. Giovanni Andrea Martini tanácsos Rómában egy sajtótájékoztatón szólalt fel a terv ellen, és a belépődíjat „nagyszabású blöffnek” nevezte, amely nem oldja meg a velencei túlzott turizmus problémáját, írja az Independent.

Dél felé is vehetjük az irányt: Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad

Fotó: Shutterstock

„Egy hónappal a jegy bevezetése után az adatok azt mutatják, hogy az intézkedés haszontalan volt, olyannyira, hogy még az önkormányzatnak is el kellett ismernie, hogy az 5 eurós jegyekből származó bevétel messze meghaladta a várakozásokat – vagyis egyre több turista érkezik"

– áll a tanácsos közleményében. Simone Venturini turizmusért felelős velencei tanácsos ugyanakkor megvédte a tervet:

Nem fogjuk 15 nap alatt megfékezni a turizmust

– mondta.

Ez egy hosszú távú projekt, és lehet, hogy jövőre megemeljük az árakat, így korai lenne még eredményekről beszélni.

– tette hozzá.

Fotó: Ricardo Gomez Angel / Unsplash

Hogy pontosan mire lehet számítani Velencében a tesztidőszak alatt, arról itt írtunk részletesebben.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!