2025-09-15
6 családi borászat Magyarországon, ahol remek hangulat és mennyei vacsora vár ősszel
Ahogy beköszönt az ősz, a fókusz a szüretre és a borokra helyeződik. Bár itthon rengeteg pincészet várja a látogatókat, nem mindenhol élvezhetjük a borokat éttermi élménnyel kiegészítve. Most hat olyan borászatot ajánlunk Magyarországon, ahol a kóstolók mellett a vacsora is legalább olyan kiemelt szerepet kap

A Dining Guide által Magyarország legjobb vidéki éttermei közé választott Sauska 48 az egyik legjobb választás akkor, ha az ízletes borok mellé finom ételeket is akarunk kóstolni. A családi borászat legismertebb borai közé tartozik a Kékfrankos és a Sauska Cuvée, az étteremben pedig mindig a borokhoz illeszkedő, szezonális ételeket lehet megkóstolni. Jelenleg például szerepel a menüben vörösboros malacpofa és császár, füstölt pisztráng és fürjmell/fürjcomb is, de az igazi élményért érdemes az ötfogásos kóstolómenüt választani, amihez természetesen borpárosítást is kérhetünk.

Az etyeki borvidék szívében található Rókusfalvy Birtok és Fogadó egy igazi családi borászat, ahol a szőlőtermesztés legmodernebb módszereivel dolgoznak. A birtok klasszikusa a Chardonnay és a Sauvignon Blanc, ami mellé számos ízletes fogást választhatunk a borászathoz tartozó étteremben. Az étlapon a magyar konyha bevett ételei mellett találunk például szarvasragut és diós dödöllével felszolgált kacsacombot, de a Dining Guide-ra hallhatunk, akkor a vasárnapi ebédet is kipróbáljuk, hiszen ebben a kategóriában a Rókusfalvy Birtok kétszer is elős helyezést ért már el.

Amennyiben a Balaton környékére látogatnánk egy jó vacsorával egybekötött borozásért, a Folly család borászatát és éttermét semmiképpen se hagyjuk ki. A csodálatos környezetben fekvő vendéglátóhelyen feltétlenül kóstoljuk meg az enyhén fenyőgyantás illatú Budai Zöldet és a Kéknyelűt, amit itthon csak a Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztenek. A minőség persze az étteremben sem marad el; vendégként jelenleg olyan fogások közül választhatunk, mint a sous vide sertéstarja paprikás törtburgonyával és kolbászmorzsával vagy a vörösboros marhapofa, pirított krumplinudlival és juhtúróval, de a szüreti ajánlatban például vajhalfilé, spenótos rizottó és verjus kaviár is szerepel.

A kevésbé ismert borászatok közé tartozik a Cegléd és Ceglédbercel között elhelyezkedő Béni családi borfarm. A borok közt főleg olyan fehéreket találunk, mint a Chardonnay, a Sauvignon Blanc vagy a Rajnai Rizling, de ha egy igazi különlegességet szeretnénk kirpóbálni, akkor a „parasztudvar büszkeségének” számító Exidius vörösből is kérünk egy-két pohárral. A borokat itt is kiváló ételekkel tudjuk kiegészíteni a Béni Farmkonyha révén.

A zalai dombság szívében, Garabonc panorámás lankáin található Kránicz Borház és Étterem tökéletes célpont lehet, ha a Kis-Balaton környékére utaznánk. A Kránicz család még az 1980-as években vásárolta fel a birtokot, azóta a család több generációja viszi tovább a mesterséget. Boraik az évek során külföldi és belföldi elismerést is elnyertek, a finom italokhoz pedig hagyományos zalai és magyaros ételek társulnak. Az étlapon van például hagymakrémleves cipóban, Csülök Szőlőmester módra és almás pite vaníliaöntettel is.

Ha a tokaji borvidékre utaznánk, a Fakapu Pince és Panziót érdemes lesz felkeresnünk. A kóstolópince közvetlenül a bisztró belső vendégteréből nyílik, ahol a vidék klasszikusait szolgálják fel: van például Tokaji Furmint, Muskotály és Hárslevelű is, emellett a bisztróban olyan könnyed fogásokat kínálnak, mint a fehérboros-chilis-fokhagymás garnéla, a vaslapon sült gomolya vagy a vargányával töltött tortellini. A főételek között továbbá találunk hízott libacombot, bélszín falatokat és mangalicaszüzet is, desszertként pedig választhatunk egy jó túrógombócot.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!