2025-08-17
5 kihagyhatatlan étterem Egerben, ahol tökéletes vacsorára számíthatsz
A Bükk és a Mátra ölelésében fekvő Eger minden évben az egyik legkedveltebb belföldi úti cél, ami nem véletlen, hiszen a város tökéletes harmóniában egyesíti a történelmet, a természetet, a fürdőzést és a gasztronómiát. Az Egri borvidék ízletes borai és a Bükk vidékének gazdag kínálata számos minőségi étteremnek ad lehetőséget, hogy bemutassa: miért érdemes a gasztronómia szerelmeseinek újra és újra visszatérni Magyarország egyik legszebb városába. Íme öt étterem, ahol érdemes előre asztalt foglalni!

Az egri vár lábánál található Macok Bisztró az egyik legjobb választás, ha Egerben járunk: az éttermet a Michelin Guide az elmúlt három év mindegyikében Bib Gourmand-díjjal értékelte – ezt azoknak a vendéglátóhelyeknek ítélik oda, amelyek kiváló minőséget nyújtanak, de megfizethető áron. A Macokban ennélfogva természetes, hogy az ízekért a helyi kistermelők és a környékbeli alapanyagok felelnek, így például a pisztrángot Szilvásváradról, az arculatuk szerves részét képező sajtokat pedig a Bükk vidékéről szerzik be. Az étlapon jelenleg olyan fogások szerepelnek, mint például a vargányás vadmalacleves, a pirított nyúlpecsenye vagy a bikavéres marhapofa.

Szintén helyi kedvenc a Dobó István tér mellett található HBH Sörház és Étterem, ami még 1988 áprilisában nyitotta meg kapuit. Akkoriban egy saját sörfőző üzem is tartozott hozzá, ami Eger környékén igazi különlegesség volt. Ugyan az üzem azóta bezárt, a finom sörök a HBH főzdének köszönhetően ma is szerves részét képezik a kínálatnak – rendszeresen szoktak például sörkóstolókat szervezni, de kiemelkedő esemény a Sörfebruár is, amikor a vendégek pontozhatják az italokat, illetve a tavaszi Nemzetközi Sörgasztro, ahol a külföldi söröket nemzeti ételkülönlegességekkel párosítják. Az étlapon a magyaros és bajor konyha ízei dominálnak, így például találunk lecsót, házi mangalica szalámit és marhapofát gombás Spätzle-vel is.
Az olasz konyhát kedvelőknek kötelező kipróbálni Eger legjobb pizzázóját, az Il Padrinót. Az ikonikus A Keresztapa (Il Padrino) film által inspirált helyet még 2009-ben nyitották meg, az olasz hangulat pedig nemcsak a belső térben, de az ételekben is visszaköszön: a vékony tésztákat kézzel gyúrják, itt pedig a pármai sonka tényleg Pármából jön, ahogy a parmezán is Olaszországból érkezik. A könnyebb fogásokat kedvelők számára jó hír, hogy a salátakínálat is egészen változatos, desszertként pedig kipróbálhatjuk a nutellával, tejszínhabbal és banánnal töltött focaccinót.

Ha egy olyan helyre szeretnénk beülni, ami a modern hangulatot évtizedek tapasztalatával, akkor a bazilikához közeli Flamingo Bistrobar tetszeni fog nekünk. A fiatalos, európai bisztrót Stelián Horilla profi séf és felesége, Dr. Gólya Adrienn alapította az étlapot pedig a szezonálisan elérhető alapanyagok szerint építik fel. Bisztró lévén az étlap olyan klasszikus bisztrófogásokat tartalmaz, mint a burgerek és a pizzák, de az sem fog hoppon maradni, aki „normális” főételt szeretnének enni: a menün sülttál, rizottó, kacsamell és olyan hagyományos ételek is vannak, mint például a sertésszűz vagy a mátrai borzaska.

Szintén a vár mellett várja a fine dining élményt kedvelő látogatóit az 1552 Étterem. Ahogy azt neve is sejteti, az étterem kínálatában fontos szerepet tölt be a történelem: az étlapon a magyar és a török konyhák finomságaiba kóstolhatunk bele úgy, hogy közben a tágas teraszról az szuper panoráma nyílik az egri várra. Az étlapon szerepel például egri húsleves, török ízelítő, csirkepörkölt, bükki szarvas és bélszínsteak is, a desszertek közül pedig muszáj kipróbálni a „rántott túrógombócot” is.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!