2023-11-10
4+1 budapesti étterem, ahol belekóstolhatunk a Közel-Kelet ízeibe
A közel-keleti konyhában kiemelt szerepet játszanak a különböző aromás fűszerek, és az érdekes gyógynövények. A receptek rendre sok zöldséget és gabonát használnak, de az olajbogyókat, a héjas gyümölcsöket, és az ínycsiklandó krémeket, mártásokat is előszeretettel használják.
Míg a falafelről, a hummuszról, a baba ganoush-ról vagy a shakshoukáról sokan hallottak már, a Közel-Kelet konyhája ezeknél az ételeknél sokkal többet nyújt. A Vince segítségével mutatunk pár budapesti vendéglátóhelyet, ahol egyszerűen megismerkedhetünk a közel-keleti ételek varázsával.
Az ARZ étteremben olyan autentikus libanoni ételeket kóstolhatunk meg, mint a húsos Sambusek és a csirkés Shish Taouk. Az étterem főszakácsa több mint 10 éves libanoni, illetve dubaji tapasztalattal a háta mögött készíti a hideg és a meleg mezzéket. Ha már ott vagyunk, a desszerteket is érdemes kipróbálni: választhatuk sajtos kunafát, de akár pisztáciás baklavát is. Az étterem egyébként könnyen megközelíthető, hiszen a a Dunaparthoz közeli InterContinental szálloda földszintjén kapott helyet.
Cím: 1052, Budapest, Apáczai Csere János utca 12-14.
Ha a szokásos döneren kívül megkóstólnánk valamit a török konyhából, a Türkiz jó választás lehet. Az étteremben különféle mezzéket, grillezett tintahalat, bárányhúsos ételeket ízlelhetünk meg. A vegetáriánusoknak sem kell beérniük egy salátával: a bademli kabaktól (mandulás cukkíni) kezdve az Antep dolmáig (rizses, fűszeres padlizsán) a húsételeket mellőző vendégeknek is van miből választaniuk.
Cím: 1052, Budapest, Nádor utca 36.
Ha betegeskednénk: Húslevessel a megfázás ellen: városi legenda, vagy tényleg gyógyhatású?
A Ráday utca közepén található Shirazban igazi közel-keleti hangulat vár ránk. Fűszerek illata, vízpipafüst, teafőzők és szőnyegek tarka egyvelege borítja be az éttermet. Étlapjukon a perzsa konyha legjavával találkozhatunk: gránátalmás lencseleves, joghurtos-fűszeres Jouje Lari, baklavás jégkrém és perzsa raguk széles kínálata várja a vendégeket.
Cím: 1092, Budapest, Ráday utca 21.
A Gozsduban található Meshuga Tel-Aviv ízeit hozza Budapestre. Mor Maya félig izraeli, félig török séf jóvoltából olyan ételeket próbálhatunk ki, mint a kacsás mshahan vagy a halas balik ekmek. A vegetáriánusok itt különösen jól járnak: padlizsános broken sabih-t, a mogyorós gnocchit, vagy a csicseriborsós masabacha baladit is megkóstolhatják. Persze édességekből sincs hiány, a kecskesajtos-pisztáciás knafeh vagy a krémes, kókuszos malabi jó választás lehet az étkezés lezárására. Mindezt egy-egy speciális koktéllal is leöblíthetjük.
Cím: 1075, Budapest, Holló utca 12.14.
Ha sajtra fájna a fogunk: 2023-ban is megválasztották a világ legjobb sajtját
A Dobrumba budai testvére, a Pingrumba egyszerre több ország ételeivel veszi le a lábáról a vendégeket. Hitvallásuk szerint fél lábbal még kedvenc közel-keleti és észak-afrikai tájaikon maradnak, de útközben beugranak Perzsiába, Nyugat-Ázsiába és meg sem állnak Indiáig. Alapanyagaikat helyi termelők biztosítják, kínálatuk éppen ezért szezonálisan változik. A hummuszostól kezdve a gránátalmás, sültpaprikás, bárányos vagy éppen spenótos ételekig terjedő választéknak köszönhetően a Pingrumbában a vegetáriánusok, a vegánok és a húsevők is eltölthetnek egy-egy kellemes étkezést.
Cím: 1024, Budapest, Széll Kálmán tér 6.