2024-04-18
Magyarország első pizzériája, ami összefőzte a szocializmust az olasz ízekkel
Ma már a pizza az egyik legközkedveltebb ételek egyike, a szocializmus korában azonban még szitokszónak számított, ahogy az összes nyugati étel, de az 1963-ban megnyitott Napoletana nagyot fordított a helyzeten.
Bár az első magánvállalkozásként működő pizzéria itthon az 1982-ban nyitott Don Francesco volt, már egy konkurense megelőzte az országban: a Napoletana ugyanis közel 20 évvel előzte meg a Don Francescót. Egészen pontosan 1963 augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén, az V. kerületi Vendéglátóipari Vállalat által üzemeltetett helyen – kutatta fel a pizzéria történetét a Gasztrorégész.
Az úttörő hely elsősorban nápolyi stílusú pizzákat készített a kíváncsi vendégeknek, azonban sok egyéb olasz fogás is megtalálható volt az étlapon.
Bár nevében tényleg olasz volt, ízek tekintetében a Napoletana egy Renato Cocchi bolognai orvostanhallgató 1964-es megérkezésééig egészen más úton járt. A legendák szerint az alacsony, széles, izmos toszkán parasztfiú a Messaggero di Roma újság riportjában olvasta, hogy a magyar fővárosban olasz vendéglő nyílt. Ezt olvasva egyből levelet írt, hogy szívesen dolgozna itt, majd valóban ide is utazott.
Ha már gasztrotörténelem: Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk
Ő aztán megdorgálta a dolgozókat, felforgatta az étlapot is, terve azonban hamar bevált: „naponta hat-nyolcszáz adag olaszos étel fogy el" – büszkélkedett a vezetőség a Magyar Nemzetnek 1965-ben.
Fotó: Népszava / Arcanum Digitális Tudománytár
A siker ellenére azonban a sajtó kétkedve fogadta a különc éttermet: „Nézed az étlapot, félsz, hogy ki se tudod mondani, amit kívánsz, aztán mondasz valami cifrát a pincérnek" . Az Esti Hírlap mellett a Népszabadság sem fogadta el hamar az olaszos konyhát: a pizzát „valamiféle lepénynek" nevezték el egyik írásukban.
Ezt is olvasd el! Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét
Az étlapon fellelhető volt bableves, erőleves húsostáskával, húsos, rakott tészta, pizza tojással és sajttal, illetve sonkával vagy sajttal, ugyanez ringlivel, gombával. A fagylaltozó részén eredeti olasz fagylaltokat, parfékat árultak.
Fotó: Esti Hírlap / Arcanum Digitális Tudománytár
Bár a pizza huzamosabb ideig nem volt kapható a kemence meghibásodás miatt, nem ez jelentette a legnagyobb problémát a pizzéria életében. Az omladozó Váci utcai házból költöznie kellett, a Petőfi tér 3. alatt lelt új otthon sem állt azonban túl biztos alapokon, így folyamatosan a felújításokra ment el a pénz.
Végül nem bírt lépést tartani a sok megjelenő konkurenciával a 80-as években, így – több újranyitást követően – 2000-ben fejezte be működését a magyar pizzériák őse, a Napoletana.
A pizzéria teljes története a Gasztrorégész oldalán olvasható.
Fotó: Fortepan / UVATERV