Egy apró konyhai figyelmességgel te is megóvhatod kedvenc tóparti nyaralóhelyed
Fotó: tuan12 / Shutterstock

2025-10-17

Egy apró konyhai figyelmességgel te is megóvhatod kedvenc tóparti nyaralóhelyed

Tavaink és vízpartjaink minden nyáron több tízezer látogatót vonzanak, így nemcsak remek úti célnak számítanak, hanem a hazai gazdaság fontos mozgatórugói is. Ha azonban nem figyelünk a mindennapi szokásainkra, könnyen kárt tehetünk azokban a helyekben, ahol a legszívesebben pihenünk. A jó hír, hogy a megoldás akár egy félliteres palackban is elfér.

A Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó és a Dunakanyar évről évre hatalmas tömegeket vonz. A KSH adatai szerint idén nyáron a „magyar tenger” turisztikai szálláshelyein összesen 3,84 millió vendégéjszakát töltöttek el a hazai látogatók: júniusban 730 ezret, júliusban 1 millió 558 ezret, augusztusban pedig 1 millió 549 ezret.

A Tisza-tóra vonatkozóan a KSH felületén egyelőre csak a második negyedéves adatok érhetők el, ezek alapján azonban legalább 64 ezren töltöttek el többnapos utazásokat a térségben. Tavaly azonban több mint félmillió vendégéjszakát regisztráltak itt, ami arra utal, hogy idén is hasonlóan sok látogatóra lehet számítani.

Mindez nem véletlen: természetes vizeink nemcsak remek pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, hanem a turizmus számára is kiemelkedő vonzerőt jelentenek. Ahhoz pedig, hogy továbbra is élvezhessük tavaink szépségét, különösen fontos, hogy vigyázzunk azok tisztaságára.
Image
Tihany, Magyarország
Fotó: saxanad / Shutterstock
A „láthatatlan” kár

A használt sütőolaj az egyik leggyakoribb, háztartásokban keletkező környezetszennyező anyag: a MOL tájékoztatása szerint egyetlen liter használt étolaj akár 100 ezer liternyi élővizet is beszennyezhet, ha a tavakba vagy folyókba kerül. Az olaj ugyanis a természetes vizek felszínén gyűlik össze, ezzel meggátolva az oxigén bejutását, ami elengedhetetlen a vízi élőlények számára. Ha lefolyókba öntik, az olaj a szennyvízhálózatban is komoly károkat okozhat: a csövekben lerakodó réteg dugulásokhoz vagy akár visszafolyáshoz is vezethet. Ha pedig a kommunális hulladékban köt ki, a nehezen lebomló olaj a talajba férkőzve csökkenti annak légáteresztő képességét és hosszú távon károsítja a talajflórát.

Sokan azonban még ma is a mosogatóba öntik a sütésből maradt olajat, pedig már egyszerű és környezetbarát módon is megszabadulhatunk tőle.
Image
Fotó: Fernando Avendano, Shutterstock

Számos európai országban, így például Svédországban, Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban is több száz helyen le lehet adni a használt olajat, amit aztán az érintett vállalatok biodízelként hasznosítanak újra.

A spanyol Torreviejában például nagy narancssárga színű konténereket helyeztek ki városszerte azért, hogy megkönnyítsék a lakossági gyűjtést. A 2006-ban alapított holland Eco Fuels vállalat évente mintegy 160 ezer tonnányi biodízelt állít elő a leadott sütőolajból, míg Svédországban az AF Bostäder diákok elszállásolására specializálódó vállalat gyűjtési programjának köszönhetően 2023-ban több mint 1,3 millió tonna olajat tudtak biodízellé alakítani.

Image
A sütőolaj gyűjtésére kihelyezett konténer Louresben, Portugália
Fotó: odecam, Shutterstock

Ezek azért is fontos kezdeményezések, mert míg az éttermeknél és vendéglátóhelyeknél a sütőolaj gyűjtése a világ sok pontján szervezetten történik, addig a lakossági megoldások területén már kevesebb rendszert láthatunk. Szerencsére a MOL 2011-ben indult programjának köszönhetően az elmúlt években Magyarországon is több ezer tonnányi használt sütőolaj került a megfelelő helyre.

Ebben segítség, hogy ma már országszerte több ezer helyszínen adhatjuk le a sütésből és főzésből származó olajat, többek között töltőállomásokon, hulladékudvarokban, kiskereskedelmi láncoknál, köznevelési intézményekben, valamint egyéb gyűjtőpontokon is.

A legkönnyebben a MOHU térképes keresőjén találhatjuk meg a gyűjtőpontokat, ahol egy címet megadva gyorsan kidobja a rendszer a hozzánk legközelebb eső helyszínt. A leadott olajból itthon is biodízel készül: először mechanikailag, majd kémiailag kezelik, végül az így előállított üzemanyagot a MOL Dunai Finomítójában gázolajhoz keverik hozzá, hogy a hagyományosnál környezetkímélőbb üzemanyagot használhassuk.

Hogyan kell gyűjteni a használt sütőolajat?

  1. Először csak jelöljünk ki egy tiszta és jól zárható tartályt, lehetőleg műanyagpalackot;
  2. Ezt követően lehetőség szerint szűrjük le az olajat, hogy a nagyobb ételmaradékok ne kerüljenek a palackba;
  3. Végül válasszunk ki egy gyűjtőpontot, ahol egyszerűen leadhatjuk vagy bedobhatjuk a lezárt palackot, és már meg is vagyunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!