Megkergették a kutyák, ijedtében a tóba menekült egy fiatal szarvas a Mátrában Megkergették a kutyák, ijedtében a tóba menekült egy fiatal szarvas a Mátrában
A kép csak illusztráció
Fotó: Sebastien Gabriel, Unsplash

2024-07-10

Megkergették a kutyák, ijedtében a tóba menekült egy fiatal szarvas a Mátrában

Nem mindennapi élményben lehetett része pár halásznak Nógrádban: a Maconkai-víztározónál elvadult kutyák miatt került egy dámbika a vízbe, az állatot pedig végül a vadászoknak kellett kimentenie – szerencsére végül semmi baja nem esett a szarvasnak.

A Mátra környékén egyre növekszik a nagyvad-állomány: arról már mi is beszámoltunk, hogy a medvék mellett farkasok is járkálnak a környéken, a szaporodásnak viszont bizonyos következményei is vannak. A farkasok mellett például egyre több a kóbor, elvadult kutya is, melyek esetenként rátámadnak a sérült vagy gyenge egyedekre is. Így történt ez a Maconkai-víztározó környékén is, ahol vad kutyák támadtak meg egy szarvast, ami ijedtében beleszaladt a vízbe.

„Július 3-án délután a halőrök arról kaptak értesítést, hogy egy szarvast döntöttek le éppen a Zagyva-mederben, az egyesített műtárgy (zsilip) alatt. Miután a kutyák el lettek zavarva, kiderült, hogy a fiatal, 3-4 éves dámbika a gyakorlatban vak volt a fejére tekeredett bálamadzagok tömege miatt, melyeket talán agancstisztogatás közben tekerhetett így magára”

 – írják Facebook-oldalukon.

????????????????????????????????????????????????́???? ????????????????????????????́???? ???? A Mátra lábainál az elszaporodott nagyvad-állomány számos olyan jelenséget eredményezett,...

Posted by Maconkai-víztározó és tórendszere on Saturday, July 6, 2024

A dámszarvast valószínűleg a feje köré tekeredett madzagok miatt tekintették könnyű prédának a kutyák, ám szerencsére jó helyre sikerült menekülnie az állatnak. A szarvas nagyjából fél óráig úszkált a vízben, mire a helyszínre hívott vadászoknak sikerült egy csónakkal utolérniük. A szakemberek végül egy lasszó segítségével kivontatták az állatot a partra, ahol kihámozták a hálóból és felmérték sérüléseit.

Szerencsére a szarvason csupán kisebb sérüléseket találtak, amelyek nem voltak súlyosak, így hamarosan vissza is tudták vinni természetes élőhelyére.

„Maga az eset nem az első volt a tórendszer területén, s biztosan nem is az utolsó lesz. A lényeg a szarvas számára kedvező (életmentő) végkifejlet és az, hogy a vad ezúttal sem okozott kárt vagy sérülést. A tanulság? Egy ilyen elhelyezkedésű és forgalmú területen mindig történhet valami extra esemény, ezért is közös érdek a halőrök állandó jelenléte. Bízzunk a rendkívüli eseményektől mentes nyári szüneti folytatásban!”

– összegezték a fent említett bejegyzésben.

(Forrás: Sokszínű Vidék)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!