2024-12-15
Szegedi vagy bajai? Mi a különbség a két klasszikus magyar halászlé között?
A halászlé állandó vendég karácsonykor, ám azt már régiója válogatja, hogy a szegedi vagy a bajai változat kerül az asztalra. De pontosan mi a különbség a két recept között?
Bár több változat létezik, itthon egyértelműen a szegedi és a bajai halászlé a legelterjedtebb. A magyar halászlé jellemzően az itthon előforduló édesvízi halfajokból készül, és a legtöbben úgy gondolják, annál finomabb, minél többféle hal kerül bele. A két kedvenc alapanyag a ponty és a harcsa, de ha a szálkák nem zavarják az embert, akár csukából is megfőzhető a leves.

A két klasszikus halászlérecept között jelentős különbségek vannak: a legnagyobb, hogy a szegedi (vagy tiszai) változat alaplé felhasználásával, passzírozással készül, míg a bajai (vagy dunai) verzió készítése során mindent egyszerre tesznek a lábasba. És persze a bajai halászlé nem létezik tészta nélkül.

A szegedi halászlé jellegzetessége még, hogy a több, kisebb halat, illetve a nagyobb halak fejét hagymával együtt megfőzik, majd átpasszírozzák, majd az így készült, gazdag alaplevet felöntik, végül sóval, pirospaprikával ízesítik – és majd csak ezután adják hozzá a halszeleteket. Ezzel szemben a bajai halászlé jellemzően csak pontyból készül, de adott esetben törpeharcsa is kerülhet bele. Hagyományosan bográcsban főzik, majd a tányérokba szedett gyufatésztára merik, és erre teszik rá a halszeleteket.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!