2024-11-10
Szuper vacsora: így készítsd el Brazília krémes halas raguját, a moquecát!
A raguk a hidegebb hónapok egyik nagy kedvencei, hiszen amellett, hogy átmelegítik az embert,kifejezetten laktatóak is. Ezt persze Brazíliában is jól tudják, ahol az egyik legnépszerűbb fogásnak a halból készült moqueca számít. Legyen bármennyire is messze az ország, a recepthez szerencsére nincsen szükségünk semmilyen egzotikus hozzávalóra, így itthon is bármikor összedobhatjuk!
A halhoz:
- kb. 500g fehér húsú hal
- ½ ek só
- 1 lime leve és reszelt héja
A raguhoz:
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 120g sárgarépa
- 220g paradicsom
- 1 piros kaliforniai paprika
- ½ jalapeno
- 1 ek paradicsompaszta
- 1 ek őrölt kömény
- 2 ek pirospaprika
- 30g friss koriander
- 1,5 liter kókusztej
- 250 ml alaplé (halból vagy csirkéből)
- só, bors (ízlés szerint)
- Mossuk meg a halat és vágjuk fel nagyjából 5 centis kockákra. Egy tálban sózzuk és facsarjuk bele a lime felét, majd kezünkkel dolgozzuk mindezt a halba.
- Egy lábasba öntsünk némi olívaolajat, majd süssük üvegesre a felszeletelt hagymát. Közepes lángon adjuk hozzá a kis szeletekre vágott répát, kaliforniai paprikát, fokhagymát és jalapenót, majd sózzuk, és süssük nagyjából 5 percig.
- Ezután adjuk hozzá a paradicsompasztát, a fűszereket és az alaplevet, majd amikor már gyöngyözik az egész, dobjuk bele a felszeletelt paradicsomot is. Tegyünk a lábasra egy fedőt, és alacsony-közepes lángon főzzük további 5 percig.
- Öntsük hozzá a kókusztejet is és kóstoljuk meg. Ha nincs benne elég só, szórjunk bele még egy keveset.
- Ezt követően tegyük bele a halat is, és hagyjuk további 5-6 percig főni. A legjobb ízhatás elérése érdekében keverjük alaposan össze a halat a kókuszos lével.
- Kóstoljunk meg ismét, ha szükséges, sózzuk, és facsarjuk bele a maradék limelevet. Köretként főzzünk ki rizst, tegyünk egy adagnyit egy mélyebb tányérba, majd kanalazzuk rá a halas ragut. A tetejét szórjuk meg korianderrel, és ha szeretnénk, egy kevés olívaolajat is csurgassunk rá.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!