Szuper vacsora: így készítsd el Brazília krémes halas raguját, a moquecát! Szuper vacsora: így készítsd el Brazília krémes halas raguját, a moquecát!
Moqueca
Fotó: Shutterstock

2024-11-10

  • Drive
  • Gasztro
  • Szuper vacsora: így készítsd el Brazília krémes halas raguját, a moquecát!

Szuper vacsora: így készítsd el Brazília krémes halas raguját, a moquecát!

A raguk a hidegebb hónapok egyik nagy kedvencei, hiszen amellett, hogy átmelegítik az embert,kifejezetten laktatóak is. Ezt persze Brazíliában is jól tudják, ahol az egyik legnépszerűbb fogásnak a halból készült moqueca számít. Legyen bármennyire is messze az ország, a recepthez szerencsére nincsen szükségünk semmilyen egzotikus hozzávalóra, így itthon is bármikor összedobhatjuk!

Hozzávalók (4 főre):

A halhoz:

  • kb. 500g fehér húsú hal
  • ½ ek só
  • 1 lime leve és reszelt héja

A raguhoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 120g sárgarépa
  • 220g paradicsom
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • ½ jalapeno
  • 1 ek paradicsompaszta
  • 1 ek őrölt kömény
  • 2 ek pirospaprika
  • 30g friss koriander
  • 1,5 liter kókusztej
  • 250 ml alaplé (halból vagy csirkéből)
  • só, bors (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  1. Mossuk meg a halat és vágjuk fel nagyjából 5 centis kockákra. Egy tálban sózzuk és facsarjuk bele a lime felét, majd kezünkkel dolgozzuk mindezt a halba.
  2. Egy lábasba öntsünk némi olívaolajat, majd süssük üvegesre a felszeletelt hagymát. Közepes lángon adjuk hozzá a kis szeletekre vágott répát, kaliforniai paprikát, fokhagymát és jalapenót, majd sózzuk, és süssük nagyjából 5 percig.
  3. Ezután adjuk hozzá a paradicsompasztát, a fűszereket és az alaplevet, majd amikor már gyöngyözik az egész, dobjuk bele a felszeletelt paradicsomot is. Tegyünk a lábasra egy fedőt, és alacsony-közepes lángon főzzük további 5 percig.
  4. Öntsük hozzá a kókusztejet is és kóstoljuk meg. Ha nincs benne elég só, szórjunk bele még egy keveset.
  5. Ezt követően tegyük bele a halat is, és hagyjuk további 5-6 percig főni. A legjobb ízhatás elérése érdekében keverjük alaposan össze a halat a kókuszos lével.
  6. Kóstoljunk meg ismét, ha szükséges, sózzuk, és facsarjuk bele a maradék limelevet. Köretként főzzünk ki rizst, tegyünk egy adagnyit egy mélyebb tányérba, majd kanalazzuk rá a halas ragut. A tetejét szórjuk meg korianderrel, és ha szeretnénk, egy kevés olívaolajat is csurgassunk rá.

(Recept)

A moquecát egyébként levesként is fogyaszthatjuk: 10 leves, 10 ország: levesötletek, ha a konyhából járnád be a világot

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!