Húslevessel a megfázás ellen: városi legenda, vagy tényleg gyógyhatású?
Fotó: Fotó: LauriPatterson / Getty Images

2023-11-08

Húslevessel a megfázás ellen: városi legenda, vagy tényleg gyógyhatású?

Legyen szó nátháról, torokfájásról vagy lázról, valamilyen oknál fogva a húsleves minden kultúrában részét képezi a gyógyulási folyamatnak. Míg a leves nyilván nem egy gyógyszer, ettől függetlenül jótékony egészségügyi hatásait nem lehet vitatni. Az amerikai egyetem kutatói nem bírták tovább válasz nélkül, ezért utánajártak annak, hogy vajon tényleg segít-e a húsleves a gyógyulásban.

A téli hónapok közeledtével egyre több ember betegedik meg. Ilyenkor sokan szinte ösztönösen kívánják a forró leveseket, de közülük is gyakran a gyerekkort megidéző húslevesre esik a választás.

Az igazi kérdés az, hogy valóban hozzájárul a szervezetünk gyógyulásához a klasszikus, vagy csupán egy városi legendáról van szó?

Étvágyjavító 

Számos egészségügyi előnye van a húslevesnek, az egyik közülük az, hogy javítja az étvágyunkat. Az akut megbetegedések során gyulladások keletkeznek a szervezetben, a gyulladások pedig köztudottan étvágytalanságot okoznak. Annak, hogy miért választjuk ilyenkor a húslevest az az oka, hogy a leves húsos, umami jellegű ízvilága képes ezt feloldani.

Gyulladáscsökkentő és felveszi a harcot az orrdugulással

A gyulladás a szervezet sérülésére vagy megbetegedésére adott természetes válaszreakciója, ami akkor következik be, amikor a fehérvérsejtek gyógyítási szándékkal a gyulladt szövetekbe vándorolnak. Azonban az orrjáratokban pont, hogy a fehérvérsejtek alacsonyabb aktivitása csökkentheti a fennálló gyulladást. Érdekes módon a kutatások szerint a húsleves képes csökkenteni a gyulladt szövetekbe utazó fehérjék számát.

Ez is érdekelhet: Kilója 1500 forint, a konyhában megkerülhetetlen, mégsem termesztjük otthon

Giphy
Emésztésserkentő

Ez a húsos ízvilág nemcsak az étvágyunkra van jó hatással, de az emésztésünket is javítja. Amint az agyunk a nyelvünkön található receptorokon keresztül megérzi ezt az ízt, szervezetünk nekiáll felkészíteni emésztőrendszerünket a fehérjék könnyebb felszívására. Így pedig csökkenti a gyomor- és bélrendszeri tüneteket, melyeket sokszor tapasztalunk akkor, amikor gyengék vagyunk.

Olvastál már erről? A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet!

Honnan származik a húsleves szuperereje? 

A húsleves akkor képes igazán jól teljesíteni, ha minél több alapanyag van benne.

Míg a csirke teljes értékű fehérjeforrásnak számít, addig az antioxidáns hatású zöldségekben bőven akadnak vitaminok és ásványi anyagok. Ezen felül a levesbe kerülő tészta egy könnyen emészthető szénhidrátforrásnak mondható, amiből a szervezet energiát tud nyerni, ilyen módon fel tudja használni azt a regenerálódáshoz.

Nem utolsó sorban a fűszerek is segítik a leves teljesítményét, ugyanis növelik az orr- és a légutak hőmérsékletét, aminek hatására fellazul a légúti betegségeket gyakran kísérő nyálkaréteg

Szóval ezek alapján egyértelműen kimondható: a húsleves valóban segít a gyógyulásban.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!