2024-11-01
Olcsó és laktató: melegítsd fel magad az angol pásztorpitével!
Ha gasztronómiára gondolunk, először nem az Egyesült Királyság fog eszünkbe jutni. Ugyanakkor az angol reggelin kívül is találunk pár klasszikus fogást, ami a szigetországhoz köthető: ilyen például a pásztorpite, ami eredetileg a szegényebb társadalmi rétegek nagy kedvence volt, azóta pedig népszerű téli finomsággá nőtte ki magát. Az ételt húsos, de vegetáriánus verzióban is elkészíthetjük – mi a húsos változatot hoztuk most el.
A raguhoz:
- 500g darált marhahús
- 1 vöröshagyma
- 1 nagyobb, vagy 2 közepes sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 100g zöldborsó
- 2 ek szárított petrezselyem
- 1 ek szárított rozmaring
- 1 ek szárított kakukkfű
- 1 ek Worchestershire szósz
- 2 ek liszt
- 2 ek paradicsompaszta
- 2 ek olívaolaj
- 200 ml alaplé
- só, bors (ízlés szerint)
A krumplipüréhez:
- 4 nagyobb krumpli
- 8 ek sótlan vaj
- só, bors (ízlés szerint)
- sajt (opcionális)
- Egy mélyebb serpenyőben puhítsuk meg a kis darabokra vágott répát, majd adjuk hozzá a hagymát, végül pedig a darált marhahúst is. Fűszerezzük meg petrezselyemmel, rozmaringgal, kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk.
- Amikor a hús már barnás színű lett, öntsük hozzá a Worchestershire szószt és az apróra vágott fokhagymát is.
- Ezt követően mehet bele a liszt és a paradicsompaszta is, majd az alaplé is. Forraljuk fel az egészet, ezután kapcsoljunk alacsonyabb lángra, és tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, mindeközben pedig fogjunk bele a krumplipüré elkészítésébe: amikor elkészültek a krumplik, szűrjük le, rakjuk vissza őket a lábosba, tegyük bele a vajat, sózzuk és borsozzuk. Ha sajtot is szeretnénk használni, akkor reszeljük hozzá a keverékhez, majd törjük össze az egészet.
- Vegyünk elő egy tepsit, és „kenjük ki” a krumplipürével úgy, hogy az oldalára is jusson. Tegyük be ezt pár percre a sütőbe, amíg az első krumpliréteg kissé megsül.
- Ezután vegyük ki, öntsük rá a húsos keveréket, végül pedig a tetejét is fedjük le a maradék krumplipürével. Tegyük vissza a sütőbe az egészet nagyjából 20-25 percre, amíg a felső krumpliréteg aranybarna lesz.
- Hagyjuk egy kicsit pihenni, ezt követően viszont már tálalhatjuk is!
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!