Olcsó és laktató: melegítsd fel magad az angol pásztorpitével! Olcsó és laktató: melegítsd fel magad az angol pásztorpitével!
Pásztorpite
Fotó: Shutterstock

2024-11-01

  • Drive
  • Gasztro
  • Olcsó és laktató: melegítsd fel magad az angol pásztorpitével!

Olcsó és laktató: melegítsd fel magad az angol pásztorpitével!

Ha gasztronómiára gondolunk, először nem az Egyesült Királyság fog eszünkbe jutni. Ugyanakkor az angol reggelin kívül is találunk pár klasszikus fogást, ami a szigetországhoz köthető: ilyen például a pásztorpite, ami eredetileg a szegényebb társadalmi rétegek nagy kedvence volt, azóta pedig népszerű téli finomsággá nőtte ki magát. Az ételt húsos, de vegetáriánus verzióban is elkészíthetjük – mi a húsos változatot hoztuk most el.

Hozzávalók (6 adaghoz):

A raguhoz:

  • 500g darált marhahús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagyobb, vagy 2 közepes sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100g zöldborsó
  • 2 ek szárított petrezselyem
  • 1 ek szárított rozmaring
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 2 ek liszt
  • 2 ek paradicsompaszta
  • 2 ek olívaolaj
  • 200 ml alaplé
  • só, bors (ízlés szerint)

A krumplipüréhez:

  • 4 nagyobb krumpli
  • 8 ek sótlan vaj
  • só, bors (ízlés szerint)
  • sajt (opcionális)
Így készítsük el:
  • Egy mélyebb serpenyőben puhítsuk meg a kis darabokra vágott répát, majd adjuk hozzá a hagymát, végül pedig a darált marhahúst is. Fűszerezzük meg petrezselyemmel, rozmaringgal, kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor a hús már barnás színű lett, öntsük hozzá a Worchestershire szószt és az apróra vágott fokhagymát is.
  • Ezt követően mehet bele a liszt és a paradicsompaszta is, majd az alaplé is. Forraljuk fel az egészet, ezután kapcsoljunk alacsonyabb lángra, és tegyük félre.
  • Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, mindeközben pedig fogjunk bele a krumplipüré elkészítésébe: amikor elkészültek a krumplik, szűrjük le, rakjuk vissza őket a lábosba, tegyük bele a vajat, sózzuk és borsozzuk. Ha sajtot is szeretnénk használni, akkor reszeljük hozzá a keverékhez, majd törjük össze az egészet.
  • Vegyünk elő egy tepsit, és „kenjük ki” a krumplipürével úgy, hogy az oldalára is jusson. Tegyük be ezt pár percre a sütőbe, amíg az első krumpliréteg kissé megsül.
  • Ezután vegyük ki, öntsük rá a húsos keveréket, végül pedig a tetejét is fedjük le a maradék krumplipürével. Tegyük vissza a sütőbe az egészet nagyjából 20-25 percre, amíg a felső krumpliréteg aranybarna lesz.
  • Hagyjuk egy kicsit pihenni, ezt követően viszont már tálalhatjuk is!

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!