Így készítheted el a franciák egyszerű almatortáját, a tarte Tatint Így készítheted el a franciák egyszerű almatortáját, a tarte Tatint
Tarte tatin
Fotó: Shutterstock

2024-08-20

  • Drive
  • Gasztro
  • Így készítheted el a franciák egyszerű almatortáját, a tarte Tatint

Így készítheted el a franciák egyszerű almatortáját, a tarte Tatint

A francia gasztronómia nem feltétlenül az egyszerű receptekről híres, ám azért akadnak olyan fogások is, amikhez nem kell konyhamesternek lennünk: ilyen például a fordított almatorta, azaz a tarte Tatin. Ha már kipróbáltuk volna a franciák leghúsosabb fogását, akkor hogy tartsuk a hangulatot, vágjunk is bele ennek az egyszerű süteménynek az elkészítésébe!

Hozzávalók (6 adaghoz):
  • 3 ek vaj
  • 170 g cukor
  • 3 nagyobb alma
  • 1 ek teljes kiőrlésű liszt
  • 1 nyers tortaalap (lisztből, tojásból, cukorból és sütőporból kikeverhető)
  • ízlés szerint díszítésnek vaníliafagyi
Így készítsük el:
  • Melegítsük fel a sütőt 220 Celsius-fokra, kenjünk ki sütőálló serpenyőt vajjal, és szórjunk a vajra egy kevés cukrot.
  • Mindeközben kezdjük el meghámozni, majd kisebb cikkekre vágni az almákat. A cikkeket domború oldallal lefelé rakjuk egymás mellé körformában.
  • Ezt követően tegyük a serpenyőt alacsony lángra, és karamellizáljuk addig az egészet, amíg szép aranybarna színűek lesznek a szeletek (kb. 10-13 perc). Ha készen vagyunk, tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  • Vegyük ki az előre elkészített tortaalapot a hűtőből, majd belisztezett felületen addig nyújtsuk, amíg akkora nem lesz, hogy be tudjuk vele fedni a serpenyőt. A tészta szélét nyomkodjuk oda a serpenyő oldalához, majd kissé szurkáljuk meg egy villa segítségével.
  • Ezután már be is tehetjük az egészet a sütőbe, ahol nagyjából 20 percig kell bent hagynunk. Amikor már a tésztát ropogósnak és aranybarnának látjuk, akkor vegyük ki a serpenyőt.
  • Készítsük elő azt a tányért, tortaállványt, amin tálalni szeretnénk a tarte Tatint. Miután egy kicsit kihűlt, egy kés segítségével válasszuk le a tésztát a serpenyőről, majd szorítsuk rá a tányérra, és egyszerűen borítsuk rá a kész süteményt. A felszeletelést követően a szeletekre egy gombóc vaníliafagyit is rárakhatunk. 

(Recept: Allrecipes)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!