2024-07-25
Itt a szilvaszezon: készítsd el Törökország cukros-szilvás finomságát!
Ha már felkerestük Magyarország „Szedd magad!” szilvakertjeit, akkor bizonyára elegendő gyümölccsel rendelkezünk ahhoz, hogy nekivágjunk egy finom szilvás desszert elkészítésébe. A török recept ráadásul teljesen vegán és gluténmentes, így azok is megkóstolhatják, akik nem a hagyományos étrendet követik.
Hozzávalók:
- 300 g szilva;
- 650+50 g porcukor;
- 1 citrom leve;
- 1,5 tk tartármártás;
- 100+50 g kukoricaliszt;
- növényi olaj az elkészítéshez.

- Béleljünk ki egy nagyjából 20 centiméteres négyszögletes tepsit folpack fóliával, majd vékonyan kenjük ezt ki olajjal. Vágjuk kisebb darabokra a szilvákat, öntsünk nagyjából 50 ml vizet egy lábosba, majd közepes lángon főzzük a szilvákat addig, amíg szétesnek (körülbelül 5-7 perc). Egy botmixer segítségével turmixoljuk simára az egészet.
- Tegyük a porcukrot egy mélyebb serpenyőbe, keverjük el a citrom levével és 300 ml vízzel. Óvatosan melegítsük fel, majd időszakos kevergetés mellett alacsony-közepes lángon nagyjából 5 percig főzzük. Ezt követően tekerjük feljebb a hőfokot közepesen magasra, forraljuk fel az egészet, de amint forrni kezd, vegyük is le a tűzről.
- Rakjunk egy nagyobb tálba 100 g kukoricalisztet, öntsük hozzá a szilvapürét, és keverjük addig, amíg sima nem lesz. Ezt követően fokozatosan adagoljuk hozzá a cukorhoz, majd közepes lángok forraljuk fel, és állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg ragacsossá, buborékossá válik. Folytassuk a főzést nagyjából 30-40 percig, gyakran kevergetve a masszát. Amikor a keverék már nagyon sűrű lesz és szinte leválik a serpenyő faláról.
- Tipp: a megfelelő állag eléréshez teszteljük le a masszát: készítsünk ki egy jeges vízzel teli edényt, amibe öntsünk bele egy kicsit a keverékből. Amennyiben egy perc múlva is jól tartja az alakját, akkor tökéletesen végeztük a dolgunkat. Kívülről szilárdnak kell legyen, de nyomásra puhának és ruganyosnak.
- Önstük bele a keveréket az előkészített tepsibe, majd – ügyelve arra, hogy ne érintkezzen a desszerttel – fedjük le ezt egy konyharuhával. Hagyjuk kint az egészet egy éjszakára szobahőmérsékleten, tálalás előtt egy órával viszont rakjuk be a hűtőbe. Szitáljuk bele a maradék porcukrot és kukoricalisztet egy tálba, keverjük alaposan össze, majd ennek felét borítsuk egy tiszta munkalapra, és forgassunk meg ebben egy élesebb kést. Fordítsuk ki a török süteményt, majd a késsel vágjuk kisebb négyzetekre. A tetejét szórjuk meg egy kevés porcukorral, és már fogyaszthatjuk is.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!