2024-04-18
3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz
A nyárias időjárásnak köszönhetően már hamarosan találkozhatunk friss eperrel a boltokban, ami kiváló hozzávalója a desszerteknek. Az édesszájúak örömére mutatunk három hűsítő epres édességet, aminek nehezen fogunk ellenállni.
Hozzávalók:
- 500 g friss eper
- 2 db citrom
- 300 ml cukrozatlan habtejszín
- 20-30 db babapiskóta
- 160 g porcukor
- 500 g tejföl
- 1 csomag habfixáló
- Mossuk meg az epreket, majd vágjuk kisebb kockákra a darabokat. Forgassuk meg a szeleteket 2 evőkanál porcukorban és 1 evőkanál friss citromlében. Hagyjuk marinálódni addig, amíg össze nem áll.
- Egy edénybe reszeljük le a citromok héját, majd a maradék citromlevet és nagyjából 120-140 gramm porcukrot keverjük össze, és öntsük bele a hideg tejfölt is. A habtejszínt habosítsuk fel a habfixálóval és adjuk hozzá a citromos-tejfölös keverékhez.
- Vegyük elő ismét a marinált epret, a levét szűrjük le és tegyük félre, mert ezzel fogjuk meglocsolni majd a babapiskótákat. Egy magasabb falú edény alját töltsük fel babapiskótával, öntsük le az eper levével, majd rakjuk rá az eper harmadát és a krém felét. Ezt követően ismét rakjunk le egy rétegnyi piskótát, locsoljuk meg a maradék lével, majd rakjuk rá az epreket és a krémet. Ez után még egy réteg epret rakjunk a tetejére, ha pedig szeretnénk bátran szórjuk meg reszelt keksszel is.
- Hagyjuk minimum 2-3 órára a hűtőben pihenni, aztán fogyaszthatjuk is.
A kulfit is érdemes kipróbálnunk: Nem fagyi, nem jégkrém, de évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő
Hozzávalók:
A tésztához:
- 375 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl tejszín
- 2 tojás
- 180 g hideg van
- 50 g cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
Az eperhez:
- 1 kg eper
- 0,5 ek vaníliakivonat
- 100 g cukor
A tejszínhabhoz:
- 4 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- Egy robotgép segítségével keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat és addig dolgozzunk rajta, amíg nedves nem lesz a keverék. Ezt követően dolgozzuk bele a tojásokkal kikevert tejszínt is éppen csak addig, amíg összeáll a ragacsos tészta.
- Rakjunk sütőpapírt egy nagyobb tepsibe, szaggassuk a tésztából körcikkeket egy lisztbe mártott fánkszaggatóval, majd a tésztalapokat rakjuk be 30-35 percre a 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe.
- Nekiláthatunk közbe az epreknek: mossuk meg őket és távolítsuk el a csumákat, vágjuk ketté a nagyobb darabokat és szórjuk meg cukorral. Szűrjük majd le és tartsuk meg a levet.
- A hideg tejszínből verjünk habot, amikor pedig már elkezdett habosodni, öntsük hozzá a porcukrot is. A művelet vége felé tegyük bele a vaníliakivonatot is, a lényeg, hogy kemény hab legyen belőle. Ha készen vagyunk, tegyük be a hűtőbe pihenni.
- A sütik megformázásához vágjuk félbe a tésztákat, töltsük meg tejszínhabbal és eperrel őket, locsoljuk meg az eper levével és már tálalhatjuk is.
(Recept: Street Kitchen, a képek illusztrációk csupán)
Hozzávalók:
- 100 g friss eper
- 400 ml kókusztej
- 50 g méz
- 4-5 levél menta
- 50 g tápiókagyöngy
- 0,5 vaníliarúd (vagy vaníliakivonat)
- 20 g szeletelt mandula
Mentát például a balkonon is tudunk nevelni: Tavaszi fűszernövények, amiket még most ültess el a balkonon
- Mossuk meg az epreket, vágjuk kisebb szeletekre őket. Egy lábasba rakjuk bele az eper felét, a tápiókagyöngyöket, a kókusztejet, a kikapart vaníliarudat és a mézet. Közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg a tápióka áttetsző kezd lenni. Közben kevergessük meg, majd amikor elkészült, osszuk szét poharakba és rakjuk be ezeket a hűtőbe legalább fél órára.
- Tálaláskor díszítsük fel a pudingot a maradék eperrel, a mentalevelekkel és a mandulával.
(Recept: Street Kitchen, a képek illusztrációk csupán)