3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz
Fotó: Shutterstock

2024-04-18

  • Drive
  • Gasztro
  • 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

A nyárias időjárásnak köszönhetően már hamarosan találkozhatunk friss eperrel a boltokban, ami kiváló hozzávalója a desszerteknek. Az édesszájúak örömére mutatunk három hűsítő epres édességet, aminek nehezen fogunk ellenállni.

Citromos-epres álom

Hozzávalók:

  • 500 g friss eper
  • 2 db citrom
  • 300 ml cukrozatlan habtejszín
  • 20-30 db babapiskóta
  • 160 g porcukor
  • 500 g tejföl
  • 1 csomag habfixáló
Így készítsük el:
  • Mossuk meg az epreket, majd vágjuk kisebb kockákra a darabokat. Forgassuk meg a szeleteket 2 evőkanál porcukorban és 1 evőkanál friss citromlében. Hagyjuk marinálódni addig, amíg össze nem áll.
  • Egy edénybe reszeljük le a citromok héját, majd a maradék citromlevet és nagyjából 120-140 gramm porcukrot keverjük össze, és öntsük bele a hideg tejfölt is. A habtejszínt habosítsuk fel a habfixálóval és adjuk hozzá a citromos-tejfölös keverékhez.
  • Vegyük elő ismét a marinált epret, a levét szűrjük le és tegyük félre, mert ezzel fogjuk meglocsolni majd a babapiskótákat. Egy magasabb falú edény alját töltsük fel babapiskótával, öntsük le az eper levével, majd rakjuk rá az eper harmadát és a krém felét. Ezt követően ismét rakjunk le egy rétegnyi piskótát, locsoljuk meg a maradék lével, majd rakjuk rá az epreket és a krémet. Ez után még egy réteg epret rakjunk a tetejére, ha pedig szeretnénk bátran szórjuk meg reszelt keksszel is.
  • Hagyjuk minimum 2-3 órára a hűtőben pihenni, aztán fogyaszthatjuk is.
(Recept: Street Kitchen, a képek illusztrációk csupán)

A kulfit is érdemes kipróbálnunk: Nem fagyi, nem jégkrém, de évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő

Epres shortcake 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 375 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 180 g hideg van
  • 50 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só

Az eperhez:

  • 1 kg eper
  • 0,5 ek vaníliakivonat
  • 100 g cukor

A tejszínhabhoz:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
Így készítsük el:
  • Egy robotgép segítségével keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat és addig dolgozzunk rajta, amíg nedves nem lesz a keverék. Ezt követően dolgozzuk bele a tojásokkal kikevert tejszínt is éppen csak addig, amíg összeáll a ragacsos tészta.
  • Rakjunk sütőpapírt egy nagyobb tepsibe, szaggassuk a tésztából körcikkeket egy lisztbe mártott fánkszaggatóval, majd a tésztalapokat rakjuk be 30-35 percre a 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe.
  • Nekiláthatunk közbe az epreknek: mossuk meg őket és távolítsuk el a csumákat, vágjuk ketté a nagyobb darabokat és szórjuk meg cukorral. Szűrjük majd le és tartsuk meg a levet.
  • A hideg tejszínből verjünk habot, amikor pedig már elkezdett habosodni, öntsük hozzá a porcukrot is. A művelet vége felé tegyük bele a vaníliakivonatot is, a lényeg, hogy kemény hab legyen belőle. Ha készen vagyunk, tegyük be a hűtőbe pihenni.
  • A sütik megformázásához vágjuk félbe a tésztákat, töltsük meg tejszínhabbal és eperrel őket, locsoljuk meg az eper levével és már tálalhatjuk is.

(Recept: Street Kitchen, a képek illusztrációk csupán)

Vaníliás-epres tápiókapuding 

Hozzávalók:

  • 100 g friss eper
  • 400 ml kókusztej
  • 50 g méz
  • 4-5 levél menta
  • 50 g tápiókagyöngy
  • 0,5 vaníliarúd (vagy vaníliakivonat)
  • 20 g szeletelt mandula

Mentát például a balkonon is tudunk nevelni: Tavaszi fűszernövények, amiket még most ültess el a balkonon

Így készítsük el:
  • Mossuk meg az epreket, vágjuk kisebb szeletekre őket. Egy lábasba rakjuk bele az eper felét, a tápiókagyöngyöket, a kókusztejet, a kikapart vaníliarudat és a mézet. Közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg a tápióka áttetsző kezd lenni. Közben kevergessük meg, majd amikor elkészült, osszuk szét poharakba és rakjuk be ezeket a hűtőbe legalább fél órára.
  • Tálaláskor díszítsük fel a pudingot a maradék eperrel, a mentalevelekkel és a mandulával.

(Recept: Street Kitchen, a képek illusztrációk csupán)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!