2024-04-18
3 autentikus görög harapnivaló, ha már hiányzik Görögország
Görögországot nem véletlenül választja évről évre rengeteg turista nyaralásának helyszínéül. Egy napozással töltött délutánt követően a homokos – vagy éppen sziklás – tengerpartok mellett andalogva megannyi étterem kínálatából válogathatnak az utazók finomabbnál finomabb görög fogások közül. Mutatunk három görög harapnivalót, ha örömmel idéznénk meg a szigetvilág ízvilágát konyhánkban.
Hozzávalók:
- 240 ml langyos víz
- 240 ml langyos tej
- 15 g élesztő
- 450 g liszt
- 2 ek cukor
- 1 vágott ek só
- 4 ek olívaolaj
- olaj a sütéshez
- A díszítéshez:
- 350 g méz
- őrölt fahéj
- dió
- A csokiszószhoz:
- 200 g sötét csokoládé
- 110 ml víz
- 75 g porcukor
- Kezdjünk bele a tésztába: egy tálban keverjük el a vizet, a cukrot és az élesztőt, majd amikor már sima az állaga, akkor hagyjuk pihenni pár percre. Ezt követően tegyük át a keveréket egy habverésre alkalmas tálba, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és dolgozzuk teljesen simára.
- Fedjük be fóliával a tálat és hagyjuk legalább 1 óráig kelni.
- Formázzunk golyókat a tésztából, majd egy magas karimájú serpenyőbe öntsünk bele annyi olajat, amiben ki tudjuk rántani a golyókat. Ha elég forró az olaj, elkezdhetjük egyesével kisütni a darabokat.
- Ha elkészültünk, rakjuk papírtörlőre a golyókat, hogy megszabaduljunk a felesleges olajtól. Ezt követően tegyük egy tálba a golyókat és öntsük le mézzel, fahéjjal és dióval. Ha méz helyett csokoládéval szeretnénk fogyasztani, akkor egy lábasban forraljuk fel a szószhoz szükséges alapanyagokat, majd hasonlóképpen öntsük le a golyókat csokiszósszal.
(Recept: My Greek Dish)
Ha leveseken keresztül utaznánk: 10 leves, 10 ország: levesötletek, ha a konyhából járnád be a világot
Hozzávalók:
- 8-10 levél levelestészta (philo)
- 200 g fetasajt
- 350 ml tejszín
- 100 g reszelt parmezán
- 100 g reszelt Gouda
- 100 g ricotta
- 2 nagy tojás
- olívaolaj vagy vaj a sütéshez
- bors (ízlés szerint)
- 2 ek mentalevél (opcionális)
- szezámmag (opcionális)
- Kezdjünk bele a töltetél elkészítésébe: egy nagyobb tálban törtjük apróra a fetát, adjuk hozzá a többi sajtot, a két felvert tojást és a tejszínt. Keverjük el a mentával és a borssal, majd tegyük be az egészet a hűtőbe nagyjából 20-30 percre.
- Egy nagyobb (tálcás) tepsit kenjünk ki vajjal, majd rakjunk rá egy levelet a levelestésztából, egy ecset segítségével kenjünk rá olívaolajat vagy olvasztott vajat. Ismételjük meg ezt négyszer-ötször, tehát készítsünk négy-öt réteget.
- Ezt követően egy spatula segítségével oszlassuk el rajta a fetás keveréket, majd a maradék levelestésztával fedjük be a tetejét (ismét négy-öt réteget rakjunk rá, illetve ezeket is kenjük ki olajjal vagy vajjal).
- Az egész tetejére tegyünk még egy kis vajat, szórjuk meg szezámmaggal és vágjunk apró nyílásokat a felső rétegeken, hogy a gőz tudjon hova távozni.
- 180 Celsius-fokon nagyjából 45-50 percig süssük a tiropitát – a lényeg, hogy aranybarna és ropogós legyen.
(Recept: My Greek Dish)
Hozzávalók:
- 250 g darált sertéshús
- 250 g darált marhahús
- 120 g kenyér
- 2 tojás
- 1 nagy hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 5 ek olívaolaj
- 1 ek aprított mentalevél
- 2 ek aprított petrezselyem
- 1 ek oregánó
- 1 ek kömény
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 liter napraforgó olaj
- liszt a sütéshez
- joghurt és menta a mártáshoz
Ez is érdekelhet: 8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél
- Rakjunk egy serpenyőt magas lángra, majd öntsünk bele 2 evőkanálnyi olívaolajat. Amikor már kellően forró az olaj, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, süssük ezeket aranybarnára és vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről.
- Tegyük a kenyeret egy tálba, majd öntsünk hozzá vizet és hagyjuk, hogy felszívja (2-3 perc). Ezt követően facsarjuk ki a kenyérből a fölösleges vizet és tegyük át a nedves kenyeret egy másik tálba.
- Ebbe a tálba tegyük bele a hagymákat, a fűszereket, a tojásokat, a húsokat és a maradék olívaolajat is. Keverjük el alaposan, majd rakjunk egy fóliát az edény tetejére, és tegyük egy órára a hűtőbe.
- Vegyük ki a keveréket a hűtőből, majd formázzunk belőle golyókat. Egy mélyebb tepsibe öntsük bele a lisztet, rakjuk bele a golyókat és forgassuk meg őket addig, amíg a liszt teljesen befedi őket.
- Egy mélyebb lábasban / serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, rakjuk bele a golyókat, majd „rántsuk ki” őket.
- Köretként sültkrumplit tálalhatunk, a golyókat pedig öntsük le joghurtos-mentás szósszal.
(Recept: Akis Petretzikis)