3 mennyei olasz desszert, ha már nem győzöd kivárni a nyaralást 3 mennyei olasz desszert, ha már nem győzöd kivárni a nyaralást
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-24

  • Drive
  • Gasztro
  • 3 mennyei olasz desszert, ha már nem győzöd kivárni a nyaralást

3 mennyei olasz desszert, ha már nem győzöd kivárni a nyaralást

Olaszország gasztronómiája páratlan: a pizzától kezdve a különböző tésztákon át a rizottókig, a fogások között szinte mindenki talál olyat, ami leveszi a lábáról. Az olaszok viszont nemcsak a sós, de az édes ételek területén is tudnak mit felmutatni – éppen ezért hoztunk három klasszikus desszertet, amiket otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Cannoli 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 g liszt
  • 25 g cukor
  • 20 g vaj
  • 1 tk méz
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez, porcukor a díszítéshez

A töltelékhez:

  • 25 g ricotta
  • 50 g cukor
  • 1 tk vaníliakivonat

A spárgaszezon örömére: Ha május, akkor spárga: percek alatt elkészíthető spárgás fogások

Így készítsük el:
  • A lisztből, a cukorból, a mézből, a vajból és a tojásból gyúrjuk ki a tésztát, tegyük egy órára a hűtőbe, majd egy lisztes felületen nyújtsuk ki. Egy pohár vagy egy szélesebb szaggató segítségével vágjunk ki belőle akkora formákat, amik körbecsavarhatók úgy, hogy egy sajtosrolóhoz hasonló végeredmény legyen.
  • Tekerjük a korongokat egy fémcsőre, majd rögzítsük ezeket (például tojásfehérjével). A fémcsővel együtt rakjuk bele a tekercseket forró (legalább 180 fokos) olajba pár percre. amíg aranybarna nem lesz. Ezt követően tegyük egy papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
  • A tegyük egy tálba a ricottát, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd keverjük az egészet habosra. Tegyük a keveréket egy habzsákba, és töltsük meg a tekercseket a töltelékkel. Tálalás előtt szórjuk meg egy kis porcukorral.

(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)

Epres panna cotta 

Hozzávalók:

A panna cottához:

  • 400 ml habtejszín
  • 100 ml tej
  • 250 g eper
  • 50 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 6 g zselatin
  • 30 ml víz

Az epres mártáshoz

  • 100 g eper
  • 1 narancs
  • 1-1csipet só és cukor
  • 1 kis csokor bazsalikom

Ha már eper: 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Így készítsük el:
  • A habtejszínt, a tejet, a megmosott epret, a cukrot és a vaníliás cukrot rakjuk a tűzhelyre alacsony lángon, és forraljuk fel. Amikor az eper már puha, húzzuk le, majd szűrjük is le.
  • Keverjük el a zselatint és a vizet, majd adjuk hozzá az epres mixhez. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  • A mártáshoz vágjuk fel az epret, reszeljük hozzá a narancs héját, majd apró szeletekre vágva a húsát is adjuk hozzá. Szórjuk meg a cukorral és a sóval, és tegyük hozzá az aprított bazsalikomot is.
  • A tálaláshoz használt poharak aljára öntsünk egy keveset a narancsos keverékből, majd óvatosan csurgassuk bele a panna cottát is.
  • Tegyük a poharakat 3-4 órára a hűtőbe, majd amikor kellően megdermedtek, tálalhatjuk is.

(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)

Zeppole 

Hozzávalók

  • 250 g főtt krumpli
  • 250 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 ek cukor
  • kevés só
  • olaj a sütéshez
  • 3 ek barnacukor
  • 1 tk őrölt fahéj
Így készítsük el:
  • Még melegen törjük fel a főtt krumplit, majd keverjük össze a liszttel, a sóval, a cukorral, az olvasztott vajjal, a tojásokkal és az élesztővel. Dagasszuk ki a mixet és adjunk neki egy órát azért, hogy megkeljen.
  • Ezt követően formázzunk kisebb golyókat a keverékből, majd rakjuk bele őket egy sütőpapírral beborított edénybe, takarjuk le, és hagyjuk még fél óráig kelni.
  • Melegítsük fel egy lábasban az olajat legalább 180 Celsius-fokra, és süssük aranybarnára a gombócokat. Keverjük össze a fahéjat a barnacukorral, és forgassuk meg a golyókat benne. Ezt követően már fogyaszthatjuk is!

(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!