2024-05-24
3 mennyei olasz desszert, ha már nem győzöd kivárni a nyaralást
Olaszország gasztronómiája páratlan: a pizzától kezdve a különböző tésztákon át a rizottókig, a fogások között szinte mindenki talál olyat, ami leveszi a lábáról. Az olaszok viszont nemcsak a sós, de az édes ételek területén is tudnak mit felmutatni – éppen ezért hoztunk három klasszikus desszertet, amiket otthon is könnyedén elkészíthetünk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g liszt
- 25 g cukor
- 20 g vaj
- 1 tk méz
- 1 tojás
- olaj a sütéshez, porcukor a díszítéshez
A töltelékhez:
- 25 g ricotta
- 50 g cukor
- 1 tk vaníliakivonat
A spárgaszezon örömére: Ha május, akkor spárga: percek alatt elkészíthető spárgás fogások
- A lisztből, a cukorból, a mézből, a vajból és a tojásból gyúrjuk ki a tésztát, tegyük egy órára a hűtőbe, majd egy lisztes felületen nyújtsuk ki. Egy pohár vagy egy szélesebb szaggató segítségével vágjunk ki belőle akkora formákat, amik körbecsavarhatók úgy, hogy egy sajtosrolóhoz hasonló végeredmény legyen.
- Tekerjük a korongokat egy fémcsőre, majd rögzítsük ezeket (például tojásfehérjével). A fémcsővel együtt rakjuk bele a tekercseket forró (legalább 180 fokos) olajba pár percre. amíg aranybarna nem lesz. Ezt követően tegyük egy papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
- A tegyük egy tálba a ricottát, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd keverjük az egészet habosra. Tegyük a keveréket egy habzsákba, és töltsük meg a tekercseket a töltelékkel. Tálalás előtt szórjuk meg egy kis porcukorral.
(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)
Hozzávalók:
A panna cottához:
- 400 ml habtejszín
- 100 ml tej
- 250 g eper
- 50 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 6 g zselatin
- 30 ml víz
Az epres mártáshoz
- 100 g eper
- 1 narancs
- 1-1csipet só és cukor
- 1 kis csokor bazsalikom
Ha már eper: 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz
- A habtejszínt, a tejet, a megmosott epret, a cukrot és a vaníliás cukrot rakjuk a tűzhelyre alacsony lángon, és forraljuk fel. Amikor az eper már puha, húzzuk le, majd szűrjük is le.
- Keverjük el a zselatint és a vizet, majd adjuk hozzá az epres mixhez. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- A mártáshoz vágjuk fel az epret, reszeljük hozzá a narancs héját, majd apró szeletekre vágva a húsát is adjuk hozzá. Szórjuk meg a cukorral és a sóval, és tegyük hozzá az aprított bazsalikomot is.
- A tálaláshoz használt poharak aljára öntsünk egy keveset a narancsos keverékből, majd óvatosan csurgassuk bele a panna cottát is.
- Tegyük a poharakat 3-4 órára a hűtőbe, majd amikor kellően megdermedtek, tálalhatjuk is.
(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)
Hozzávalók
- 250 g főtt krumpli
- 250 g liszt
- 30 g élesztő
- 50 g olvasztott vaj
- 2 tojás
- 1 ek cukor
- kevés só
- olaj a sütéshez
- 3 ek barnacukor
- 1 tk őrölt fahéj
- Még melegen törjük fel a főtt krumplit, majd keverjük össze a liszttel, a sóval, a cukorral, az olvasztott vajjal, a tojásokkal és az élesztővel. Dagasszuk ki a mixet és adjunk neki egy órát azért, hogy megkeljen.
- Ezt követően formázzunk kisebb golyókat a keverékből, majd rakjuk bele őket egy sütőpapírral beborított edénybe, takarjuk le, és hagyjuk még fél óráig kelni.
- Melegítsük fel egy lábasban az olajat legalább 180 Celsius-fokra, és süssük aranybarnára a gombócokat. Keverjük össze a fahéjat a barnacukorral, és forgassuk meg a golyókat benne. Ezt követően már fogyaszthatjuk is!
(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)