2024-03-19
Magyar sütemény is felkerült a legjobb sajttorták toplistájára!
Talán bátran kimondhatjuk, hogy a sajt a világ egyik legkedveltebb hozzávalójának számít: a pizzáktól kezdve a szendvicseken át egészen a desszertekig, a tejes alapanyag számos ínycsiklandó recept részét képezi. Egy közönségszavazás keretében most azt kérdezték meg az emberektől, hogy véleményük szerint melyek a legfinomabb sajttorták a világon – a végeredmény pedig önmagáért beszél.
A Taste Atlas gasztromagazin időről időre kikéri olvasóinak véleményét különböző finomságokról. A magazin adatbázisában többezer étel és ital szerepel, a regisztrált tagok pedig rendre pontozhatják ezeket egy egytől ötig terjedő skálán. A szerkesztőség ezt követően össze szokott állítani egy ranglistát az általuk kiválasztott témában, legújabb cikkükben pedig a sajtos édességek kerültek a reflektorfénybe.
Ez alapján a legjobb értékelést Lengyelország klasszikusa, a sernik gyűjtötte be. Az olvasók átlagosan 4,5 ponttal illették meg a keresztény és zsidó hagyományokon alapuló süteményt. A serniket tojásból, cukorból és egy twaróg nevű túrófajtából készítik, és gyakran adnak hozzá mazsolát, csokoládészószt vagy éppen különböző gyümölcsöket. Az egyik legnépszerűbb recept szerint a desszertfajta alapja a piskóta, tetejét pedig zselét és gyümölcs borítja.
A szendvicsek terén is érdemes kitekintenünk egy kicsit: Különleges szendvicsek a világ körül, amiket otthon is elkészíthetsz
A második helyezést 4,4-es értékeléssel India egyik krémes édessége, a ras malai gyűjtötte be. A ras malait tejszínből, cukorból, tejből és egy chana néven ismert, kardamommal ízesített paneer sajtból készítik. A süteményhez továbbá gyakran használnak mandulát, kesudiót és sáfrányt is, és rendszerint hűtve tálalják. A ras malai egyébként két hindi szóból, a léből és a krémből áll össze, a desszertet sokszor olyan fesztiválokon is árulják, mint a Holi vagy a Diwali.
A bronzérmet az olvasók értékelései szerint egy hagyományos krétai édesség, a sfakianopita vihette haza. Ezt egy vékony, kovásztalan tésztából és lágy, fehér savósajtból készítik, a pite pedig jellemzően lisztből, olívaolajból, vízből, sóból és egy felesnyi tsikoudiából (szőlőbrandyből – a szerk.) áll. Érdekessége, hogy a helyi myzithra sajtot nem töltelékként teszik a süteménybe, hanem a tésztát a sajttal együtt gyúrják ki. A keveréket ezt követően egy vékony, palacsintaszerű formára lapítják, majd ropogósra sütik.
A ranglistára egy magyar sütemény, nevezetesen a Rákóczi-túrós is felkerült: a klasszikus magyar sütemény 4,3-as átlagos értékelést kapott, ezzel a lista 7. helyén szerepel.
A Taste Atlas a legízletesebb magyar ételekről is készített egy listát: Ezek a legjobb magyar ételek a külföldiek szerint
- Sernik – Lengyelország
- Ras malai – India
- Sfakianopita – Görögország
- New York cheesecake – Egyesült Államok
- Japán sajttorta – Japán
- Baszk sajttorta – Spanyolország
- Rákóczi-túrós – Magyarország
- Melopita – Görögország
- Käsekuchen – Németország
- Míša řezy – Csehország
A teljes lista összesen 25 sajtos édességet sorakoztatott fel, ezekről ezen a linken lehet többet olvasni.