2024-05-26
5 népszerű jeges desszert a világból, ami garantáltan lehűsít
A gelatóról és a sorbetról talán már mindenki hallott, ám a világban ennél jóval többféle fagylalt létezik.
India utcáit a meleg idő beköszöntével ellepik a pálcikákra tűzött tejes kulfit kínáló bódék, ami általában egy tejes, pisztáciás és sáfrányos fagyi, de gyakran használnak hozzá kardamomot, mangót, vaníliát és rózsát is. A kulfi egy igazán krémes desszert, amiből lassan főzik ki vizet, és csak akkor öntik formákba, miután a massza már kellően összesűrűsödött.
A Közel-Keletnek is van egy sajátos fagylaltja, mégpedig a dondurma, vagy más néven booza, esetleg bastani. Ez egy tejes, igencsak sűrű fagyi, amit hagyományosan sehlabbal (orchideagumóból készült liszt) és masztixszal (gyantával) sűrítenek, amit a megszokott keverés helyett ütögetéssel és nyújtással készítenek – ezért a fagyasztás előtti állagát gyakran a mozzarellához szokták hasonlítani.
Ez is érdekelhet: 3 mennyei olasz desszert, ha már nem győzöd kivárni a nyaralást
A mochi egy ragacsos rizsburokba csomagolt fagyasztott desszert, ami főleg Japánban és Koreában népszerű. Bár ez melegen is fogyasztható, a nyári verzióba fagylatot szoktak rakni. Az ízek rendkívül változatosak; a vörösbabpasztától a matchán át a vaníliáig, szinte bármivel meg tudjuk tölteni a ragacsos gombócokat.
A malajziai fagylalt összetevői egy kicsit meglepőek lehetnek azok számára, akik például a gelatóhoz vannak hozzászokva, de az eredmény kétségkívül finom. Az ais kacang durva fordításban nagyjából annyit tesz, mint „jégbab” – ami igazán találó, hiszen ezt cukrozott vörösbabból és csemegekukoricából készítik, a tetejére pedig egy sűrített tejből készített gombóc kerül, amit általában gyümölcsökkel, dióval és különböző szirupokkal öntenek nyakon.
Ha már fagyitípusok: Mi is a különbség a fagylalt, a sorbet és a gelato között? Elmondjuk!
A thai I-Tim-Padra gyakran csak sült fagylaltként hivatkoznak, mivel elkészítéséhez hasonló technikát alkalmaznak, mint amit a wokban elkészült ételekhez szoktak. A krémes, tejes és cukros folyadék egy jeges serpenyőben folyamatos kevergetés mellett áll össze egy palacsintaszerű formába, amit aztán felcsavarnak és különböző hozzávalókkal ízesítenek.
(Forrás: National Geographic)