2024-07-21
Hűsítő norvég desszert a forróság ellen: készíts sajtfagylaltot otthon, egyszerűen!
Ha már nem bírjuk tovább hűteni sem a lakást, sem magunkat, készítsük el a norvégok kedvenc, ám kicsit furcsának tűnő finomságát, amitől garantáltan jobb kedvünk lesz a nyári kánikulában. Mutatjuk a sajtfagylalt receptjét, amit bárki össze tud dobni pár perc alatt!
A nyári finomság, a barna sajt (norvégul brunost) karamella hatású, kicsit édes, kicsit fanyar, és valójában nem is igazi sajt. A világ nagy része nem ismeri, ám a norvégok számára mindennapi alapanyagként szolgál, nem mellesleg az ország kulináris örökségének fontos része. Nem csak nyáron fogyasztják, gyakran reggelire a zsemlére és a gofri tetejére is kerül, de a gasztronómia szerelmesei és a kísérletezők számára a felhasználási lehetőség végtelen. Fagylalt formában azonban tökéletes választás ebben a tikkasztó nyári hőségben.
Ha még nem hallottunk róla, mutatjuk, hogy néz ki a barna sajt:
- 220 g tej
- 200 g tejszín
- 1 csillagánizs, felszeletelve
- 130 g krémsajt
- 250 g barna sajt reszelve
- 35 g fehér miso
- 100 g tojássárgája
- csipetnyi só
- 100 g barna cukor
- Verjük fel a tojássárgáját a barna cukorral és a misóval.
- Melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a csillagánizst és a krémsajtot.
- Öntsük a meleg tejet/tejszínt a tojássárgájára, és főzzük sűrűre.
- Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük össze. Szórjuk meg egy csipet sóval.
- Szitán passzírozzuk át, és fagyasszuk le fagylaltgép segítségével, vagy ha nincs, egy tartályban is tökéletes.
- Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a fagyasztóból.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!