2024-06-29
Így készítheted el az olaszok hűsítő kávédesszertjét, az affogatót
Az affogato szó jelentése annyit tesz, mint megfulladni, elsüllyedni, de nem kell félni, ugyanis a recept szerint maximum a finom ízekben süllyedhetünk el. Habár az ital eredete nem teljesen egyértelmű, az biztos, hogy az affogato sikere mára vitathatatlan.
Az olasz affogato lehet a nap elindítója, de akár egy ebéd utáni desszert is. Pontosan ezért vitatott kérdés, hogy vajon egy desszertről vagy egy kávéról van-e szó, mindenesetre az alapját két esszenciális hozzávaló, a kávé és a vaníliafagylalt adja. Emiatt ragadhatott rá a fulladásra, süllyedésre használt szó is, mivel az elkészítés során a jeges vaníliafagylalt kétségkívül elsüllyed („megfullad”) a forró kávéban.
Az affogato története meglepően régre, egészen a 17. századra vezethető vissza. A legenda szerint az elterjedését egy piemonti Angelico nevű ferences szerzetesnek köszönhetjük – csakúgy, mint a mogyorós Frangelico likőrét. A Vince szerint viszont valószínűbb, hogy a kávédesszert a fagylaltipar modernizálódását követően, az 1950-es években bukkant fel Olaszországban. Azt senki sem tudja, hogy mégis hogyan érhette el a világ távoli pontjait, mindenesetre a Merriam-Webster szótárba 1992-ben került bele.
Az italnak egyébként számos variációja létezik: míg egyesek esküsznek rá, hogy a fenti két hozzávalón kívül más nem is kell bele, addig más receptek szerint érdemes különböző alkoholos italokkal (likőrökkel, rummal, whiskyvel, stb.) megfűszerezni – néha pedig kakaóporral, gyümölcsdarabokkal vagy különböző csonthéjasokkal ízesítik.
- 1 nagyobb gombóc vaníliafagylalt
- 1 adag eszpresszó
- tört mogyoró / kakaópor / csokiforgács
Egy pohárba rakjuk bele a vanílafagyit, majd öntsük rá a kávét, végül pedig szórjuk meg az általunk választott hozzávalóval.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!