Különleges nyári fogás: Hawaii nemzeti étele, az isteni poké tál Különleges nyári fogás: Hawaii nemzeti étele, az isteni poké tál
Fotó: MEDITERRANEAN / Getty Images

2024-06-25

Különleges nyári fogás: Hawaii nemzeti étele, az isteni poké tál

Hawaii egyik legjellegzetesebb ételének a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag poké bowl, azaz a poké tál tekinthető. A frissítő fogás nemcsak, hogy nagyon egészséges, de nem is nehéz elkészíteni – a forró nyári hónapokra pedig egy kitűnő választás.

A Hawaii-szigetekről származó poké tál bár manapság nagyon divatos az egészségtudatos fogyasztók körében, eredetileg a halászok szerény, halmaradékokból összeállított eledele volt. Persze azóta sokat fejlődött, és napjainkban már Magyarországon is több, az ételre specializálódott étteremmel találkozhatunk.

A poké szó alapvetően a tradicionális vágási technikát jelenti, a ma ismert tálak pedig négy összetevőből állnak össze: proteinből (általában nyers tonhalból vagy lazacból), rizsből, zöldségekből és szószokból. A legjobb benne, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséget (vagy gyümölcsöt is – például mangót) használhatunk hozzá, de a legtöbbször avokádó, uborka, répa és edamame bab kerül bele.

Hozzávalók (4 adag):
Image
Fotó: You Le, Unsplash
  • 500 g vörös tonhal vagy lazac
  • 25 dkg rizs
  • 1 kígyóuborka
  • 1 répa
  • 80 g edamame bab
  • 2 avokádó
  • zöldhagyma a tálaláshoz

 

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek rizsecet
  • 1 tk chiliszósz (Sriracha)
  • 1 ek szezámmag
  • 60 g majonéz
Így készítsük el:
  • A tonhalat vagy lazacot vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tálba. Öntsük hozzá a szójaszószt, a szezámolajat és a rizsecetet, keverjük ezeket össze, és tegyük félre.
  • Egy kisebb tálban keverjük össze alaposan a majonézt és a Srirachát.
  • Főzzük meg a rizst, mossuk meg az uborkát és pucolás után a répát. Az uborkát vágjuk a tonhalhoz hasonló kockákra, a répát pedig egy hámozó segítségével vékony csíkokra. Pucoljuk meg az avokádókat, és ezt is vágjuk kockákra vagy cikkekre. Az edamame babot hámozzuk meg, forraljuk fel nagyjából 2 percig egy lábasban, majd szűrjük le, és folyassunk rá egy kis hideg vizet.
  • Ezt követően belekezdhetünk a tálálásba: vegyünk egy közepes méretű mélytányért, kanalazzunk bele annyi rizst, amennyit szeretnénk. Majd részenként tegyük rá a tonhalat, az edamame babot, az avokádót, a répát és az uborkát.
  • Öntsük mindezt nyakon a majonézes szósszal, majd szórjuk meg szezámmaggal és zöldhagymával, és már fogyaszthatjuk is.

(Recept: Sóbors)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!