2024-06-25
Különleges nyári fogás: Hawaii nemzeti étele, az isteni poké tál
Hawaii egyik legjellegzetesebb ételének a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag poké bowl, azaz a poké tál tekinthető. A frissítő fogás nemcsak, hogy nagyon egészséges, de nem is nehéz elkészíteni – a forró nyári hónapokra pedig egy kitűnő választás.
A Hawaii-szigetekről származó poké tál bár manapság nagyon divatos az egészségtudatos fogyasztók körében, eredetileg a halászok szerény, halmaradékokból összeállított eledele volt. Persze azóta sokat fejlődött, és napjainkban már Magyarországon is több, az ételre specializálódott étteremmel találkozhatunk.
A poké szó alapvetően a tradicionális vágási technikát jelenti, a ma ismert tálak pedig négy összetevőből állnak össze: proteinből (általában nyers tonhalból vagy lazacból), rizsből, zöldségekből és szószokból. A legjobb benne, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséget (vagy gyümölcsöt is – például mangót) használhatunk hozzá, de a legtöbbször avokádó, uborka, répa és edamame bab kerül bele.

- 500 g vörös tonhal vagy lazac
- 25 dkg rizs
- 1 kígyóuborka
- 1 répa
- 80 g edamame bab
- 2 avokádó
- zöldhagyma a tálaláshoz
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek rizsecet
- 1 tk chiliszósz (Sriracha)
- 1 ek szezámmag
- 60 g majonéz
- A tonhalat vagy lazacot vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tálba. Öntsük hozzá a szójaszószt, a szezámolajat és a rizsecetet, keverjük ezeket össze, és tegyük félre.
- Egy kisebb tálban keverjük össze alaposan a majonézt és a Srirachát.
- Főzzük meg a rizst, mossuk meg az uborkát és pucolás után a répát. Az uborkát vágjuk a tonhalhoz hasonló kockákra, a répát pedig egy hámozó segítségével vékony csíkokra. Pucoljuk meg az avokádókat, és ezt is vágjuk kockákra vagy cikkekre. Az edamame babot hámozzuk meg, forraljuk fel nagyjából 2 percig egy lábasban, majd szűrjük le, és folyassunk rá egy kis hideg vizet.
- Ezt követően belekezdhetünk a tálálásba: vegyünk egy közepes méretű mélytányért, kanalazzunk bele annyi rizst, amennyit szeretnénk. Majd részenként tegyük rá a tonhalat, az edamame babot, az avokádót, a répát és az uborkát.
- Öntsük mindezt nyakon a majonézes szósszal, majd szórjuk meg szezámmaggal és zöldhagymával, és már fogyaszthatjuk is.
(Recept: Sóbors)
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!