Mi is a különbség a fagylalt, a sorbet és a gelato között? Elmondjuk! Mi is a különbség a fagylalt, a sorbet és a gelato között? Elmondjuk!
Fotó: Fotó: Brooke Lark /

2024-05-06

  • Drive
  • Gasztro
  • Mi is a különbség a fagylalt, a sorbet és a gelato között? Elmondjuk!

Mi is a különbség a fagylalt, a sorbet és a gelato között? Elmondjuk!

Elérkezett a nyárias időjárás, aminek az egyik legfinomabb hozadékai a különböző hűsítő desszertek. Az édesszájúak örömére többféle fagyitípusból válogathatunk, amibe beletartozik a fagylalt, a gelato és a sorbet is – de pontosan mi is a különbség ezek között?

Fagylalt

A fagyinak alapvetően nagyobb a zsírtartalma, mint a gelatónak, mivel több tejszín kerül bele, mint tej. A fagylalthoz szükséges pudingos alapot jellemzően tejszínből, tejből és cukorból készítik, amihez gyakran tojást, tojássárgát adnak hozzá.

Fotó: Annie Spratt / Unsplash

A gyorsabb sebességű keverésnek köszönhetően a fagylalt levegősebb, mint társa, továbbá a fagyinak hidegebb környezetre van szüksége ahhoz, hogy a gombócok jól összeálljanak – emiatt a tálalás során is jóval hűvösebbnek érezhetjük, mint a gelatót.

És az indiai kulfiról hallották már? Nem fagyi, nem jégkrém, de évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő

Gelato

Ugyan a gelatóra is sokszor fagyiként hivatkozunk, az olasz verzió több területen is különbözik az általános fagylalttól. A gelatót is egy pudingos alapból készítik, ám ez a keverék nagyobb arányban tartalmaz tejet, és kisebben tejszínt, tojás pedig egyáltalán nem szokott belekerülni, valamint a zsírtartalma is kisebb.

Az eper például szuper sorbet-alapanyag: Ha tavasz, akkor eper: 4 összetevős epres sorbet a melegebb napokra

Fotó: Archana Reddy / Unsplash

Az olasz finomságot mindemellett jóval lassabban is keverik ki, így kevesebb levegő kerül bele, és állagra egy sűrű, krémes desszertet kapunk. Ezen felül a gelatót valamivel melegebb hőmérsékleten szokták felszolgálni azért, hogy textúrája selymesebb maradjon.

Sorbet

A sorbet (vagy sörbet) is egy közkedvelt nyári finomságnak számít, ez viszont teljesen eltér az előző két desszerttől, hiszen elkészítéséhez nem használnak tejet. Általában gyümölcsökből, gyümölcsléből vagy gyümölcspüréből állítják össze, melyhez mézet vagy éppen cukrot szoktak hozzáadni. Mivel a sorbet tej helyett vízből készül, ezért kalória- és zsírtartalma is elenyésző.

(Forrás: Visit Prosecco Italy)

Fotó: Sebastian Coman Photography / Unsplash


Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!