2024-07-03
Olcsó és laktató: így készül a cowboy kaviár
Bár a neve alapján azt feltételezhetnénk, hogy a cowboy kaviár egy luxuscikk, ám a valóságban egy jóval megfizethetőbb, de annál finomabb salátáról van szó. Az étel az Egyesült Államok déli tagállamaiban elengedhetetlen kelléke a kertipartiknak, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy tápláló, az elkészítése is nagyon könnyű.
A cowboy kaviár, más néven texasi kaviár csak nevében hajaz a luxuscikknek számító halikrára. Valójában egy teljesen zöldségalapú fogásról van szó, ami először az 1940-es években ütötte fel fejét az Egyesült Államokban. Ahogy azt a Vince is írja, ebben az időben költözött Texasba egy Helen Corbitt nevű séf és szakácskönyvíró, aki egy helyi rendezvényen azt a feladatot kapta, hogy készítsen olyan ételeket, amelyekhez kizárólag texasi zöldségeket kell felhasználni.
Bár a szakácsnő több fogással is előállt, legnépszerűbb alkotásának egyértelműen a cowboy kaviár mondható. Ezt általában feketeszemű borsóból, fekete babból, apróra vágott paradicsomból, kukoricából, paprikából, hagymából és korianderből készítik el, de ahogy az lenni szokott, napjainkban már különböző verziói léteznek. A zöldségeket jellemzően egy savanykás, olaszos vinaigrette-el locsolják le, és bár egy igazán nyárias ételről van szó, a hozzávalók elérhetősége miatt akár a tél beköszöntével is nekiláthatunk elkészítésének.
A vinaigrette-hez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes lime finomra reszelt héja
- 1 közepes lime leve
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál chilipor
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
A cowboy kaviárhoz:
- 425 g konzerv feketeszemű borsó, lecsepegtetve és leöblítve
- 425 g konzerv fekete bab, lecsepegtetve és leöblítve
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 közepes méretű paradicsom, felkockázva
- 1 közepes méretű narancssárga paprika, apró kockákra vágva
- 1 apró jalapeño, kimagozva és felaprítva
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 250 g csemegekukorica
- Vegyünk egy nagyobb tálat, rakjuk bele a vinaigrette-hez szükséges alapanyagokat, és gondosan keverjünk el mindent.
- Ezt követően adjuk hozzá az összes zöldséget, forgassuk meg a darabokat alaposan azért, hogy az öntet teljesen átjárja a zöldségeket. Az egészet tegyük legalább egy órára a hűtőbe, majd keverjünk rajtuk egy kicsit, tálalás előtt pedig szórjuk meg korianderrel.
- A cowboy kaviárt köretként is tálalhatjuk egy jó steak mellé, de önmagában is fogyaszthatjuk – ilyenkor érdemes tortilla társaságában falatoznunk.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


