Olcsó és laktató: így készül a cowboy kaviár
Fotó: Shutterstock

2024-07-03

Olcsó és laktató: így készül a cowboy kaviár

Bár a neve alapján azt feltételezhetnénk, hogy a cowboy kaviár egy luxuscikk, ám a valóságban egy jóval megfizethetőbb, de annál finomabb salátáról van szó. Az étel az Egyesült Államok déli tagállamaiban elengedhetetlen kelléke a kertipartiknak, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy tápláló, az elkészítése is nagyon könnyű.

A cowboy kaviár, más néven texasi kaviár csak nevében hajaz a luxuscikknek számító halikrára. Valójában egy teljesen zöldségalapú fogásról van szó, ami először az 1940-es években ütötte fel fejét az Egyesült Államokban. Ahogy azt a Vince is írja, ebben az időben költözött Texasba egy Helen Corbitt nevű séf és szakácskönyvíró, aki egy helyi rendezvényen azt a feladatot kapta, hogy készítsen olyan ételeket, amelyekhez kizárólag texasi zöldségeket kell felhasználni.

Bár a szakácsnő több fogással is előállt, legnépszerűbb alkotásának egyértelműen a cowboy kaviár mondható. Ezt általában feketeszemű borsóból, fekete babból, apróra vágott paradicsomból, kukoricából, paprikából, hagymából és korianderből készítik el, de ahogy az lenni szokott, napjainkban már különböző verziói léteznek. A zöldségeket jellemzően egy savanykás, olaszos vinaigrette-el locsolják le, és bár egy igazán nyárias ételről van szó, a hozzávalók elérhetősége miatt akár a tél beköszöntével is nekiláthatunk elkészítésének.

Hozzávalók:

A vinaigrette-hez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes lime finomra reszelt héja
  • 1 közepes lime leve
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1/4 teáskanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

A cowboy kaviárhoz:

  • 425 g konzerv feketeszemű borsó, lecsepegtetve és leöblítve
  • 425 g konzerv fekete bab, lecsepegtetve és leöblítve
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 közepes méretű paradicsom, felkockázva
  • 1 közepes méretű narancssárga paprika, apró kockákra vágva
  • 1 apró jalapeño, kimagozva és felaprítva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 250 g csemegekukorica
Így készítsük el:
  • Vegyünk egy nagyobb tálat, rakjuk bele a vinaigrette-hez szükséges alapanyagokat, és gondosan keverjünk el mindent.
  • Ezt követően adjuk hozzá az összes zöldséget, forgassuk meg a darabokat alaposan azért, hogy az öntet teljesen átjárja a zöldségeket. Az egészet tegyük legalább egy órára a hűtőbe, majd keverjünk rajtuk egy kicsit, tálalás előtt pedig szórjuk meg korianderrel.
  • A cowboy kaviárt köretként is tálalhatjuk egy jó steak mellé, de önmagában is fogyaszthatjuk – ilyenkor érdemes tortilla társaságában falatoznunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!