6 remek mártás, ami a nyári grillek sztárja lehet 6 remek mártás, ami a nyári grillek sztárja lehet
Fotó: Luis Santoyo, Unsplash.

2024-06-26

6 remek mártás, ami a nyári grillek sztárja lehet

A nyár nemcsak a strandolás, hanem a hangulatos sütögetések időszaka is. Viszont egy-egy finom szelet hús vagy ízletes zöldség sem az igazi egy remek mártás nélkül, éppen ezért mutatunk is hat szuper szószt, ami tökéletesen passzol a grillezett finomságokhoz.

Aioli

Hozzávalók:

  • 1 tojássárgája
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk citromlé
  • 20 ml olívaolaj
  • só, bors (ízlés szerint)

Aprítsuk fel a fokhagymát, majd egy mozsárban zúzzuk pépessé. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd a tojássárgáját is. Az olajat apránként adagoljuk hozzá, és folyamatos keverés mellett dolgozzuk át az egészet. A végén adjuk hozzá a citromlevet is, és keverjük bele az aioliba.

Sült paprikás mártogatós

Hozzávalók:

  • 2 db kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml paradicsomszósz (passata)
  • só, bors (ízlés szerint)

Aprítsuk fel a kaliforniai paprikákat és a fokhagymát is, majd egy tálban dolgozzuk alaposan át. Adjuk hozzá a fűszereket és a passatát is, miután pedig jól elkevertünk mindent, már tálalhatjuk is.

Kapros-joghurtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 250 g görög joghurt
  • 1 csokor kapor
  • 2 ek olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • só, bors (ízlés szerint)

Egy tálban keverjük el az összes hozzávalót.

Avokádós-joghurtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb avokádó (vagy 2 kisebb)
  • 50 g joghurt
  • 1 lime leve
  • só, bors (ízlés szerint)

Egy tálban keverjük el az összes hozzávalót.

Kéksajtos-körtés mártogatós

Hozzávalók:

  • 2 körte
  • 80 g kéksajt
  • 1 ek metélőhagyma
  • só, bors (ízlés szerint)

Vágjuk apróra a körtét, majd egy tálban keverjük el a kéksajttal és a metélőhagymával, és adjuk hozzá a fűszereket is.

Chimichurri

Hozzávalók:

  • 30 g petrezselyem
  • 30 g koriander
  • 30 g bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ fej lilahagyma
  • ½ citrom leve
  • egy kevés olívaolaj és almaecet
  • só, bors (ízlés szerint)

Aprítsuk fel a petrezselymet, a koriandert és a bazsalikomot, vágjuk kis kockákra a lilahagymát, majd locsoljunk rá egy leheletnyi almaecetet. Ezt követően adjuk hozzá a citrom levét és reszeljük rá a héját, majd a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Keverjük át alaposan, majd öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje a masszát. Ismételten keverjük el, és már tálalhatjuk is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!