4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz 4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz
Fotó: Fotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash

2024-04-27

4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz

A salátára hajlamosak vagyunk unalmas, kevésbé tápláló köretként gondolni, pedig egy kis odafigyeléssel jóval több ízt tudunk kihozni a menüből, mint gondolnánk. Egy jó saláta kulcsa a friss alapanyagokban, illetve a megfelelő mennyiségű és ízű öntetben rejlik – mutatjuk, milyen egyszerű dresszingekkel varázsolhatunk finom fogásokat a húsok mellé.

Pikáns vinaigrette 

A vinaigrette az egyik legegyszerűbb öntet, amivel feldobhatjuk a salátánkat, elkészítéséhez csak az arányokra kell figyelnünk. Három adag olajhoz egy adagnyi savat kell hozzáadnunk – ezt a legkönnyebben borecetből, vagy almaecetből készíthetjük el. Egy pikáns szószhoz az alábbi hozzávalók szükségesek:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek borecet
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • chilipehely (ízlés szerint)
Először a borecetet és az olívaolajat keverjük össze annyira, hogy teljesen összeálljon és kissé kifehéredjen. Ezt követően hozzáadhatjuk a többi hozzávalót.

Ha szívesen kísérleteznénk nemzetközi klasszikusokkal: Egzotikus saláták tavaszra, ha már készülsz a bikiniszezonra

Szezámos-gyömbéres öntet

Saláták esetében a legtöbben olívaolajat használunk, pedig az olyan alternatív olajakkal, mint például a szezámolaj vagy a tökmagolaj izgalmasabb ízt is tudunk a salátának kölcsönözni. Ehhez az öntethez az alábbi hozzávalók szükségesek:

  • 3 ek tahini
  • 2 ek rizsecet
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 2 ek hideg víz
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek méz
Mindezt egy tálban keverjük össze. Amennyiben túl sűrű lenne a szósz, akkor adjunk hozzá még egy kis vizet.

(Recept: Sóbors)

Mogyorós öntet 

A salátákhoz nagyon jól passzolnak a csonthéjasok, a mogyoróvaj pedig szuperül működik együtt a friss zöldségekkel. Az ázsiai stílusú mártáshoz az alábbi alapanyagok kellenek, melyeket csak egy tálban alaposan össze kell kevernünk:

  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 púpos ek mogyoróvaj
  • 0,5 tk reszelt gyömbér
  • 1,5 ek rizsecet vagy szezámolaj
  • chilipehely (ízlés szerint)

A medvehagymából is kiváló szószok készíthetők: Egyenesen az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept

Joghurtos öntet 

A krémes joghurt is remekül tud együttműködni a ropogós salátákkal. Egy egyszerű joghurtos szósz elkészítéséhez pedig csak

  • 6 ek joghurtra;
  • 2 ek borecetre;
  • 1 ek olívaolajra;
  • 1 csipet sóra; és
  • 1 csipet borsra lesz szükségünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!