2024-04-27
4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz
A salátára hajlamosak vagyunk unalmas, kevésbé tápláló köretként gondolni, pedig egy kis odafigyeléssel jóval több ízt tudunk kihozni a menüből, mint gondolnánk. Egy jó saláta kulcsa a friss alapanyagokban, illetve a megfelelő mennyiségű és ízű öntetben rejlik – mutatjuk, milyen egyszerű dresszingekkel varázsolhatunk finom fogásokat a húsok mellé.
A vinaigrette az egyik legegyszerűbb öntet, amivel feldobhatjuk a salátánkat, elkészítéséhez csak az arányokra kell figyelnünk. Három adag olajhoz egy adagnyi savat kell hozzáadnunk – ezt a legkönnyebben borecetből, vagy almaecetből készíthetjük el. Egy pikáns szószhoz az alábbi hozzávalók szükségesek:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek borecet
- 6 ek olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- chilipehely (ízlés szerint)
Ha szívesen kísérleteznénk nemzetközi klasszikusokkal: Egzotikus saláták tavaszra, ha már készülsz a bikiniszezonra
Saláták esetében a legtöbben olívaolajat használunk, pedig az olyan alternatív olajakkal, mint például a szezámolaj vagy a tökmagolaj izgalmasabb ízt is tudunk a salátának kölcsönözni. Ehhez az öntethez az alábbi hozzávalók szükségesek:
- 3 ek tahini
- 2 ek rizsecet
- 1 tk reszelt gyömbér
- 2 ek hideg víz
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek méz
(Recept: Sóbors)
A salátákhoz nagyon jól passzolnak a csonthéjasok, a mogyoróvaj pedig szuperül működik együtt a friss zöldségekkel. Az ázsiai stílusú mártáshoz az alábbi alapanyagok kellenek, melyeket csak egy tálban alaposan össze kell kevernünk:
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 púpos ek mogyoróvaj
- 0,5 tk reszelt gyömbér
- 1,5 ek rizsecet vagy szezámolaj
- chilipehely (ízlés szerint)
A medvehagymából is kiváló szószok készíthetők: Egyenesen az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept
A krémes joghurt is remekül tud együttműködni a ropogós salátákkal. Egy egyszerű joghurtos szósz elkészítéséhez pedig csak
- 6 ek joghurtra;
- 2 ek borecetre;
- 1 ek olívaolajra;
- 1 csipet sóra; és
- 1 csipet borsra lesz szükségünk.