5 mennyei balkán street food, ha már unod a csevapcsicsát 5 mennyei balkán street food, ha már unod a csevapcsicsát
Fotó: Shutterstock

2024-06-19

  • Drive
  • Gasztro
  • 5 mennyei balkán street food, ha már unod a csevapcsicsát

5 mennyei balkán street food, ha már unod a csevapcsicsát

A legtöbbünknek már volt szerencséje az olyan balkáni klasszikusokhoz, mint a csevapcsicsa vagy a gyros, de ha szívesen belekóstolnánk a térség további ízeibe, akkor bőven tudunk még válogatni. Mutatunk is öt szuper balkáni utcai ételt, amiket legalább annyira fogunk szeretni, mint a fenti finomságokat.

Dolma

A török dolmával nem nyúlhatunk mellé: a szőlőlevelekbe tekert ételhez területtől függően különböző zöldségeket szoktak felhasználni. A hagyományos hozzávalókhoz tartozik a hagyma, a rizs, a káposzta, a cukkini, a padlizsán, a paprika, a paradicsom és a darált hús is, de gyakorlatilag bármilyen összetevőt belecsavarhatunk a levelekbe.

Sokszor kajmak társaságában szokták tálalni, ami egy Szerbiából származó zsíros, krémes, sajtos pudingszerű étel.

Image
Klepe

A klepe egyfajta boszniai ravioli, amit általában főzve készítenek el. A töltelék rendre darált marhahús vagy birkahús szokott lenni, amit serpenyőben pirított hagymával és fokhagymával ízesítik, majd a tálalás során alaposan nyakon öntik tejföllel – és olykor sajttal.

Flija

Első hallásra nehéz lehet elképzelni, hogy egy egyszerű tésztás és tejfölös étel hogyan lehet ennyire finom, pedig az albániai flija tényleg mennyei. Az elkészítéshez egy tepsit meg szoktak tölteni tésztával és tejföllel úgy, hogy rétegenként helyezik egymásra ezeket. A keveréket ezt követően rétegenként sütik meg, és sokszor nyílt láng fölött készítik el azért, hogy el tudják érni a kívánt füstös ízt.

Patatnik

Bulgária egyik legkedveltebb kényelmi étele (comfort food) nemcsak, hogy ízletes, de elkészítése sem bonyolult. A legfőbb hozzávaló a krumpli, a hagyma, a sajt és a menta, de néha kaliforniai paprikával és tojással is kiegészítik. A hagyományos elkészítés során nyílt tüzet használnak – persze manapság inkább a sütőbe teszik.

Struklji

Tradicionálisan a réteshez hasonlító szlovéniai strukljit almával, tárkonnyal, dióval és túróval, esetleg ricottával készítik. A tölteléktől függően egy sós és egy édes fogás is lehet, a tésztás szeleteket pedig főzve készítik el. Az ételt általában hússal és gravy mártással tálalják, de gyakran egy kenyérmorzsás szószt öntenek rá.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!