Elege lett a közel-keleti országnak, oltalom alá helyeznék jellegzetes ételüket Elege lett a közel-keleti országnak, oltalom alá helyeznék jellegzetes ételüket
Fotó: Fotó: Francisco De Legarreta C. / Unsplash

2024-05-07

  • Drive
  • Gasztro
  • Elege lett a közel-keleti országnak, oltalom alá helyeznék jellegzetes ételüket

Elege lett a közel-keleti országnak, oltalom alá helyeznék jellegzetes ételüket

Törökország az Európai Unióhoz fordult, ugyanis szeretnék – a nápolyi pizzához vagy a serrano sonkához hasonlóan – védetté tenni a török kebabot. A világ egyik legkedveltebb street food fajtája a kontinensen nagyjából 3,5 milliárd eurós piaccal bír, az eredetvédelemről szóló konzultációk pedig már elkezdődtek, a kérdés várhatóan a következő három hónapban dől majd el.

Törökország benyújtotta az oltalomra irányuló kérelmet az Európai Uniónál, amivel azt szeretné elérni, hogy a serrano sonkához és a nápolyi pizzához hasonlóan a döner kebab is felkerüljön az uniós oltalmi listára.

A döner szó egyébként a „dönmek” (nagyjából „forgatás”) szóból ered, de a legtöbb európai fogyasztó egyszerűen csak döner kebabként ismeri az ételt. Törökország most azért lobbizik, hogy a döner elnevezést csak azok az előállítók használhassák Európában, akik meg tudnak felelni a bejegyzett gyártási módszernek és a termékleírásnak is.

Amennyiben a kérelem elfogadásra kerül, akkor csak a nagyméretű, „vízszintesen 3-5 milliméter vastagságú szeletekre vágott” marha- és bárányhúst lehetne (szeletelt) döner névvel illetni – a csirke esetében 1-2 centiméternyi vastagságot írnak elő.

Ha már eredetiség: 5 élelmiszer, amit többször hamisítanak, mint akármi mást

Fotó: Daniel Lloyd Blunk-Fernández / Unsplash

Ugyan a tradicionális helyi specialitások időnként kapcsolódnak az EU oltalom alatt álló eredetmegjelölési minőségrendszeréhez (OEM), a valóságban ezek nem feltétlenül képezik a legerősebb védettséget biztosító földrajzi árujelző rendszerek (OFJ) részét.

Habár a földrajzi árujelzők rendszeréhez tartozó termékek a legmagasabb védelmet élvezik a hamisítással és a csalással szemben, a legnagyobb biztonságban mégis a konkrét földrajzi területhez kötődő élelmiszerek érezhetik magukat.

A döner előállításának földrajzi viszonylatait viszont némi vita övezi.

Fotó: Anima Visual / Unsplash

Az ilyen élelmiszerkülönlegességi címkék ugyanis olykor vitákat váltanak ki, mint például amikor az olaszok megtámadták a Horvátországban termelt édes desszertborra használt kifejezést (prošek), mivel az túlságosan is hasonlít az OEM jelöléssel bíró olasz Proseccóra.

A döner esetében ilyesfajta támadás kulturális riválisuktól, az Égei-tenger másik részét elfoglaló Görögország felől érkezhet.

Ezeknek az eredete már kevésbé vitatott: 3 autentikus görög harapnivaló, ha már hiányzik Görögország

„Azt állítják, hogy Görögország volt az első európai ország, ahol felbukkant a döner, miután 1922 tájékán a török függetlenségi háború következményeként a görögök elhagyták Törökország területét”

– olvasható a benyújtott kérelem egy részlete az Euronews cikkében.

„Görögországban a dönert egyszerűen gyro-nak keresztelték”

– teszik hozzá.

A dönert érintő konzultációs időszak már elkezdődött, a kérdésre pedig várhatóan három hónapon belül, nyár közepére érkezik majd válasz.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!