Soha ne ülj be olyan étterembe, ahol ezt az 5 jelet látod – garantált a lehúzás
Fotó: Kristi Blokhin, Shutterstock

2025-07-19

Soha ne ülj be olyan étterembe, ahol ezt az 5 jelet látod – garantált a lehúzás

Egy jól sikerült nyaralás élményét sokszor a helyi gasztronómia koronázza meg – épp ezért különösen bosszantó, ha végül egy túlárazott, középszerű étteremben kötünk ki. Szerencsére van pár árulkodó jel, amiből percek alatt leszűrhetjük, hogy milyen étteremmel van dolgunk: egy friss összeállításban most séfek és a gasztroturisztikai szakértők emeltek ki öt tényezőt, amelyekre ügyelve megkímélhetjük magunkat egy kellemetlen élménytől.

Túl harsány, túl közvetlen
Image
Fotó: epic_images, Shutterstock

Ha egy helytől már messziről zeng az utca vagy túlzottan csicsás tábláit és dekorációit kilométerekről is látni, akkor nagy eséllyel egy turistacsapda étteremről van szó. Kiemelten igaz ez azokra a vendéglátóhelyekre, amelyek előtt a személyzet kuponokkal, kedvezményekkel vagy csak erőltetett szövegekkel próbálja becsábítani az embereket.

Bárhol, ahol a személyzet szó szerint könyörög, hogy térj be, az egyből gyanús lehet. Főleg, ha az arcod előtt lengetik a menüt és nagy kedvezményeket ígérnek még azelőtt, mielőtt elolvashattad volna az étlapot”

– tanácsolja Okan Kizilbayir, a Ritz-Carlton séfje.

A látványosságok közvetlen közelében található

Habár nagyon kényelmes egy nevezetesség meglátogatása után egyből betérni a legközelebbi étterembe, az elhelyezkedés garantálja, hogy az ebéd drága lesz – sok esetben pedig a nagy forgalom a minőség kárára megy, ezért jobban járunk, ha sétálunk egy kicsit, mielőtt leülnénk.

Én csak olyan éttermekbe ülök be, ahol a helyiek is megfordulnak. A belvárosi, 200 férőhelyes óriáséttermek általában csak a turistákra és a tömeges kiszolgálásra fókuszálnak, nem pedig az ízekre

– fejti ki véleményét Ariel Martinez cukrász és gasztroturista.

Rendkívül hosszú és változatos étlap
Image
Fotó: Suad Kamardeen, Unsplash

Azok az éttermek, amelyek tízoldalas étlapot kínálnak, ezen pedig az olasztól kezdve a közel-keletin át a japán konyháig rengeteg térség klasszikus fogásai szerepelnek, szinte biztos, hogy turistacsapdák. Egy valódi, ízekre és a minőségre fókuszáló étterem kevesebb, de szezonális ajánlatokra épít, nem próbálja meg lefedni az egész világot. A túl sok fogás ráadásul azt is jelentheti, hogy a hely egyik konyhához sem kötődik igazán, csak megpróbál minél szélesebb palettának megfelelni.

Túl szép desszertek

Az étlapra vagy a kirakatra nézve azt látjuk, hogy a képeken látható sütemények, torták és fagyikelyhek beleillenének egy hollywoodi filmbe? Ez bár első pillantásra vonzónak hathat, a valóságban azt jelenti, hogy az édességeket valószínűleg egy nagyobb üzemből szállították be, nem pedig egy a szakmához értő cukrász készítette őket.

Túlságosan is a látványra épít a hely

Szintén intő jel, ha úgy érezzük, hogy egy étterem inkább díszletként funkcionál, mint vacsorahelyszínként. Ha a vendégek sorban állnak egy-egy fotóért vagy a személyzet látványos, ámde annál bugyutábbnak tűnő módon szolgálja fel az ételeket, akkor valószínű, hogy nem az ízekre és a minőségre, hanem a szórakoztatásra helyezi az étterem a hangsúlyt.

Ahol buta, túljátszott látványshow kíséri a tálalást, ott nem az ételeket akarják eladni, hanem a róluk készített fotókat

– idézte a Ritz-Carlton séfjét a hamuesgyemant.hu.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!